Home > Piets blog > De wereldtemperatuur naar nieuwe hoogten
Volg Piet

Piets blog

De wereldtemperatuur naar nieuwe hoogten

Nieuwe metingen wijzen erop dat de Aarde weer een periode van regionale en mondiale temperatuurrecords kan ingaan. Een deel van de verklaring is El Niño – een tweede is de anthropogene opwarming van de aarde.
Met het einde van de recente wereldwijde afkoeling door La Niña in de Stille Oceaan en de versterking van de warmte door tegenhanger van El Nino, kan de temperatuur op aarde tot nieuwe hoogtepunten komen.

“Volgens de voorspellingen zijn en blijven de voorwaarden voor een El Niño in de Stille Oceaan aanwezig. Het betekent dat de mondiale temperatuur in de komende zes maanden minimaal waarschijnlijk in het warme eindstuk ligt “, zegt onderzoeksdirecteur Jens Hesselberg van het Deense Klimaat Center van DMI.
El Niño en La Niña zijn natuurlijke klimaatvariaties die invloed hebben op de mondiale temperatuur. Daardoor helpen ze om de menselijke invloed op de klimaatontwikkeling te vervagen en onzekerheden te creëren over wat er precies gebeurt in het klimaatsysteem.

Augustus 2009: tweede warmste augustus
De effecten van El Niño, die zich in de vroege zomer al liet zien, had invloed op de wereldwijde gemiddelde temperatuur voor augustus 2009. Volgens de U. S. National Oceanic en Atmospheric Administration (NOAA) was deze maand 0,62 ° C boven normaal voor de 20e eeuw.
“Dat maakt augustus 2009 de tweede warmste augustus in de periode waarin de mondiale temperatuurmetingen plaats hebben gevonden. Slechts augustus 1998 was warmer met een plus van 0,67 ° C,” zegt Jens Hesselberg.
“Het is opmerkelijk dat de temperatuur een grote sprong van deze omvang neemt bij onze huidige El Niño die nog steeds relatief zwak is. Ook al omdat voor de maand augustus het record 11 jaar geleden tot stand was gekomen onder invloed van een eraan voorafgaande zeer sterke El Niño – de sterkste in de 20e eeuw “.

De warmte verbreedt zich
In aanvulling op de globale gemiddelde temperatuur in augustus, zijn er ook andere tekenen dat we een periode ingaan van nieuwe regionale en mondiale temperatuurrecords, zoals we zagen rond de sterke El Niño in de late jaren 1990.

“Zomer 2009 [juni, juli en augustus] was de tweede warmste zomer ooit gemeten – nogmaals, alleen overtroffen door de zomer van 1998. Kijken we naar de  mondiale zeewatertemperatuur in augustus 2009, dan was het de warmste augustus ooit, net zoals de temperatuur van het zeewater voor alle drie zomermaanden de hoogste was die ooit gemeten werd. Augustus was ook de warmste augustusmaand ooit gemeten op het zuidelijk halfrond – zowel op land als gemiddeld over land en de oceaan, “zegt de onderzoeksleider.

Niet omhooggeschoten
Maar temperatuurschommelingen gedurende maanden tot tientallen jaren, zijn niet beslissend voor de beoordeling van de opwarming van de aarde. Ongeacht of de tendens omhoog dan wel omlaag gaat.
“Het is echt alleen zinnig om te kijken naar temperatuurveranderingen over langere tijd. Traditioneel hebben klimatologen een voorkeur voor een 30-jarige periode, dat schijnt een goede tijdhorizon te zijn, die de grote schommelingen in de temperatuurcurve, die op een tijdschaal van maand tot decennia voorkomt dempen, “aldus Jens Hesselberg.
Mocht 2010 dus blijken te komen tot het warmste jaar dat ooit gemeten is op aarde – en het is niet onwaarschijnlijk -, dan is de conclusie dus niet dat de ‘temperatuur van de aarde toeneemt met raketsnelheid’. ” Het betekent gewoon dat de natuurlijke variaties die voortdurend op de achtergrond meespelen, weer in dezelfde richting staan als de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde, dat laatste aangedreven door een steeds toenemende hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer.

Meer Blog