Home > Piets blog > “Dode Zee tegen 2050 uitgedroogd”
Volg Piet

Piets blog

“Dode Zee tegen 2050 uitgedroogd”

Zonder ingrijpende maatregelen is de Dode Zee tegen 2050 volledig uitgedroogd. Het waterpeil daalt jaarlijks een meter en de voorbije decennia schoof de kust ruim een kilometer op.

De oorzaken zijn verscheiden: er is de opwarming van de aarde, het waterverbruik door irrigatie en de zwembaden en wellnessaccomodatie in hotels, de drinkwaterconsumptie en de industrie. De Israëlische stad Tel Aviv alleen al zorgt voor 60% van het waterverbruik van de Jordaanrivier. Daardoor lijkt de Jordaanrivier steeds sterker op een beek en blijft de Dode Zee uitdrogen.

Waterleiding
Israël, Jordanië en de Palestijnse overheid zijn het nu eindelijk eens dat er dringend maatregelen nodig zijn en de Wereldbank liet onderzoeken of er geen water van de Rode Zee via een ondergrondse waterleiding naar de Dode Zee kan stromen. Dat vinden verschillende milieugroepen geen goed idee, omdat dit het unieke en broze ecosysteem van de Dode Zee te vernietigen.

Wetenschappers waarschuwen: zonder ingrepen rest er tegen 2050 van de Dode Zee, die vandaag 67 kilometer lang en 18 kilometer breed is, nauwelijks nog een plas water.

gva

Meer Blog