Home > Piets blog > Dooi krijgt met Kerst gestalte
Volg Piet

Piets blog

Dooi krijgt met Kerst gestalte

De Kerstdagen staan voor de deur. En helaas voor veel mensen: de dooi ook. Vandaag passeert een zwakke storing met in de oostelijke helft van het land wat lichte sneeuw maar ook ijzel! Wat zoveel betekent als lichte regen die op een bevroren ondergrond valt. In het midden en zuiden van het land dooit het licht, in het noorden ligt de temperatuur in de ochtend nog iets onder nul, ook daar vanmiddag lichte dooi.

Als deze storing voorbij is volgen in de middag een paar winterse buien en dan is er vannacht en morgen een tijdelijke wapenstilstand. Geen echte nieuwe dooiaanval maar ook geen echte kou meer.
Op donderdag volgt de volgende grootscheepse dooiaanval. Een depressie vanuit Frankrijk met in het kielzog zachte lucht arriveert in de ochtend in het zuiden van het land. Daar gaat het sneeuwen en later misschien ook wat regenen. De neerslagzone bereikt pas later op de dag of op Kerstavond het noorden van het land met wat sneeuw. Grote hoeveelheden verwacht ik niet. Het dooit nauwelijks, in het noorden tot +1 graad en in het zuiden 1 tot 2 graden. In de nacht weer wat lichte vorst en dan is de dooiaanval altijd nog geslaagd.
Dat gaat met de Kerst wel gebeuren. In de nachten komt het dan nog wel tot wat lichte vorst, maar overdag gaat het kwik oplopen naar 2 tot 4 graden. De wind draait naar het zuiden tot zuidwesten.
Na het weekend gaan de temperaturen nog verder oplopen en kunnen we spreken van een krachtige dooi.
Ik verwacht rond de jaarwisseling of begin januari de terugkeer van een winters weertype.

Meer Blog