Home > Piets blog > Druilerig – zaterdag compleet herfst
Volg Piet

Piets blog

Druilerig – zaterdag compleet herfst

De dag is in het overgrote deel van het land grijs begonnen. Plaatselijk valt wat lichte of dichte motregen. Vooral in het noorden van het land is dit het geval.

Het is even weer wennen. Natte straten en donkere ochtenden. Langzaam maar zeker kunnen we duidelijk merken dat we later in de tijd komen.

Voorlopig zullen we wel vaker natte straten gaan zien. Het ‘andere’ weertype wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied dat met de kern ten zuidwesten van de Britse Eilanden ligt. Als tegenhanger fungeert een depressie boven Scandinavië. Rondom dit hogedrukgebied circuleren vochtige luchtmassa’s die ons land binnen druppelen. Bovendien ligt er noordelijk van de Wadden ook nog een frontensysteem. Dat komt vannacht en morgen onze kant op. Het vormt de begrenzing met koelere lucht, wat hoort bij de depressie boven Scandinavië. Donderdag ligt deze storing zuidelijk van ons land en kan de koudere lucht ongehinderd ons land binnenstromen. De middag temperatuur valt dan terug naar een graad of 13 tot 14 en van tijd tot tijd waait het stevig. Verder blijft het nu en dan regenen.

Vrijdag liggen we dan tussen twee storingen in. Neerslag beperkt zich dan tot een enkele bui, maar we zien de zon af en toe. Het wachten is dan op een depressie die vrijdag nog tussen IJsland en Schotland ligt. Deze komt zaterdag de Noordzee op en zal ons van een echte regenachtige herfstdag voorzien met flink wat wind bovendien. Bij zee zou de wind wel eens kunnen aantrekken tot stormachtig, 8 Bft.

Meer Blog