Home > Piets blog > Duikboot breekt door poolijs
Volg Piet

Piets blog

Duikboot breekt door poolijs

Active Image
De foto mag dan wel spectaculair zijn, maar toch heeft het ook iets alarmerends: een atoomduikboot van de Amerikaanse marine is door een meter dikke ijslaag aan de Noordpool gebroken. Deze (letterlijke en figuurlijke) doorbraak is vooral angstwekkend omdat de ontginning van de ongerepte Noordpool hierdoor kan versneld worden. Ondermeer de Russen en de Amerikanen voeren een ‘Koude Oorlog’ om de vele olie- en gasvelden aan de Noordpool.

 

ICEX
In een maagdelijk wit landschap is de Amerikaanse atoomonderzeeër USS Annapolis dit weekend door een een meter dikke ijslaag gebroken. De spectaculaire foto(‘s) werden pas nu vrijgegeven door de Amerikaanse marine. De onderzeeër uit de Los Angeles klasse maakt samen met een tweede duikboot deel uit van een militair-wetenschappelijke oefening, toepasselijk ICEX genoemd. De onderzeeër biedt plaats aan meer dan honderd personen. Daarnaast is ook een tweede duikboot USS Helena ingezet voor het onderzoek dat twee weken zal duren.


Unieke omgeving
Naast het militaire luik is er ook het wetenschappelijke. Onderzoekers van de universiteit van Washington sloegen op het poolijs hun tenten op. Met de oefening wil de marine ervaring opdoen in de unieke omgeving onder het ijs van de Noordpool. Critici denken dat de Verenigde Staten actiever worden in het gebied vanwege de hoeveelheden olie en gas die makkelijker toegankelijk worden als het ijs van de Noordpool smelt door de versnelde global warming. (hlnsydney/kh)

Meer Blog