Home > Piets blog > Duur winterse periode helemaal open
Volg Piet

Piets blog

Duur winterse periode helemaal open

De wind is inmiddels gedraaid naar het noorden tot noordoosten en wordt geleidelijk aan koudere lucht aangevoerd. Omdat deze lucht vochtig is en er veel bewolking in voorkomt zal het de komende nacht nog niet tot vorst komen. De nacht naar zondag geeft al wel wat lichte vorst en de nacht naar maandag kan lokaal al matige vorst geven: -2 tot -5 graden. Misschien dat er zondag een vlokje (natte) sneeuw valt.

Lange tijd was er grote onduidelijkheid over de ontwikkelingen na het weekend. Inmiddels is er meer duidelijkheid. Een hogedrukgebied boven Scandinavië neemt de regie over. Overdag komt het kwik nauwelijks boven het vriespunt uit en volgens sommige computerberekeningen zullen (vooral landinwaarts) enkele ijsdagen kunnen voorkomen. Op dinsdag en woensdag komt er een storing vanuit het noorden opzetten die vooral in de kustgebieden de temperatuur doet oplopen, landinwaarts blijft het kwik de grootste moeite houden boven nul uit te komen. Op die dagen zou er best eens een sneeuwbui kunnen voorkomen. Bij zee zal dit vooral natte sneeuw of regen zijn.
Na woensdag wordt de onzekerheid weliswaar groter, maar voorlopig ga ik uit van een verscherping van de kou. En daarbij is het niet uitgesloten dat het binnen dringen van de koudere lucht vanaf donderdag ook nog eens gepaard gaat met sneeuwval.

In de nachten vriest het dan licht, maar op steeds meer plaatsen ook matig en overdag schommelt het kwik rond of zelfs iets onder het vriespunt. Dat de diverse computermodellen de grootste moeite hebben met de ontwikkelingen is niets bijzonders.  Het is een ongewone drukverdeling en ik moet dan ook nog maar zien of de straffe noordwest circulatie die het ECMWF op de lange termijn berekent ook werkelijkheid gaat worden. Duidelijk is dat ons een winterweek staat te wachten waarbij de details ons kunnen verrassen en het einde van de winterse periode volstrekt onduidelijk is.

Meer Blog