Home > Piets blog > Extreme hitte onderweg naar ons land
Volg Piet

Piets blog

Extreme hitte onderweg naar ons land

We moeten de komende dagen rekening houden met extreme hitte. Woensdag wordt het op veel plaatsen al tropisch met 29 tot 31 graden. Donderdag wordt de (voorlopig) warmste dag van het jaar. De temperatuur loopt op naar 30 tot 33 graden, plaatselijk kan het zelfs nog iets warmer worden! Zeer hoge maximum temperaturen en het is handig om daar rekening mee te houden als u op pad gaat bijvoorbeeld.

Neem bijvoorbeeld in de auto voldoende water mee, mocht u in de file terecht komen. Ook langs de kust en op de Wadden zal het zeer warm zijn. Onze kustgebieden zullen het ook tropisch warm krijgen met temperaturen rond de 30 graden, misschien nog wel hoger. Dat hangt af van het moment wanneer de wind van het zuiden naar het westen gaat draaien en de koele lucht binnen kan stromen. De hitte houdt niet lang aan, in de nacht naar vrijdag stroomt er koelere lucht binnen en dan is het allemaal weer voorbij.

Warmte record
In de Bilt, ons landelijk meetstation staat het warmterecord op naam van 27 Juni 1947. Het kwik in de thermometers liep toen op naar 36.8 graden.

Het absolute warmterecord in ons land staat op naam van Warnsveld, waar het op 23 augustus 1944 maarliefst 38,6 graden werd. Waarschijnlijk zullen deze records niet worden gebroken.

Meer tips voor de hitte:
Drink veel water.
Bescherm uw auto(ramen) eventueel.
Laat geen huisdieren achter in de auto.
Neem voldoende drinken mee als u met de auto onderweg gaat.
Lucht ‘s avonds uw huis door de ramen en de deuren open te zetten.
Ga niet in de zon, en doe het vooral in de middagperiode rustig aan.

Meer Blog