Home > Piets blog > Extreme hitte wordt gevolgd door zware buien
Volg Piet

Piets blog

Extreme hitte wordt gevolgd door zware buien

De Bilt wacht nog altijd op de eerste tropische dag van het seizoen. Gisteren lukte het weer (net) niet. Het kwik steeg tot 29.6 graden waardoor we landelijk nog altijd wachten op de eerste officiële tropische dag van het jaar.

Op sommige andere plaatsen werd het woensdag wel tropisch warm. Gilze Rijen (31.3) Eindhoven (31.5) en Ell (31.9) waren de warmste plekjes van ons land.

Vandaag zal het kwik nog hoger uitkomen en kunnen we ons op gaan maken voor de warmste dag van het jaar tot nu toe. Ik denk ook niet dat het dit zomerseizoen nog warmer wordt. De dagen beginnen alweer behoorlijk korter te worden.

Vandaag extreme temperaturen. In het westen van het land wordt het 30 tot 32 graden, landinwaarts kan het kwik lokaal oplopen tot 35 graden! Records zullen er wellicht niet worden gebroken.
In de Bilt, ons landelijk meetstation staat het warmterecord op naam van 27 Juni 1947. Het kwik in de thermometers liep toen op naar 36.8 graden.

Het absolute warmterecord in ons land staat op naam van Warnsveld, waar het op 23 augustus 1944 maar liefst 38,6 graden werd. Waarschijnlijk zullen deze records niet worden gebroken.

De reactie op de hitte volgt later vandaag. In de loop van de middag, mogelijk zelfs al later in de ochtend,  ontwikkelen zich zware regen- en onweersbuien. Het eerst in het zuidwesten van het land.
Deze ontstaan op de grens met koelere lucht die vanaf de Noordzee ons land binnen trekt.

Dit kunnen zeer zware buien zijn met kans op hagel, onweer, soms veel regen en zware windstoten waarbij snelheden tot 100 à 120 km per uur mogelijk zijn.
De zwaarste buien verwacht ik vanavond in het noorden en oosten van het land.

Bent u later vandaag toch nog op het water, hou de lucht goed in de gaten.
Verder is het verstandig vandaag veel te drinken en vooral ook water in de auto mee te nemen.

Meer Blog