Home > Piets blog > Gisteren wolkbreuk Winschoten – na weekenddip: volgende week opnieuw zomer?
Volg Piet

Piets blog

Gisteren wolkbreuk Winschoten – na weekenddip: volgende week opnieuw zomer?

Deze week hebben we met zomerweer te maken. Hoewel het thermisch steeds heel aangenaam is, kunnen we nu niet bepaald spreken van een stabiele periode. Gisteren stonden de straten in het Oost Groningse Winschoten nog onder water door een wolkbreukachtige bui. Het zal aan de intensiteit gelegen hebben, want officiële meldingen komen niet verder dan 19.8 mm.

Op meerdere plaatsen waren gisteren stevige regen- en onweersbuien actief.
Deze buien worden veroorzaakt doordat de aangevoerde lucht onstabiel van opbouw is, wat we danken aan een depressie boven de Britse Eilanden die te veel invloed heeft op het weer bij ons.

Vandaag bouwt zich een rug van hogedruk op boven Duitsland wat de stabiliteit in ons ten goede komt. Hooguit nog een enkele bui voor het noorden. De temperaturen zijn weer zomers met 23 tot 26 graden.
Morgen heeft dit hogedrukgebied zich verplaatst naar het Alpengebied en is nog wat in kracht toegenomen. Met een zuidwestenwind wordt warme lucht vanuit Frankrijk aangevoerd. Het blijft dan ook droog en dus een mooie zomerdag!

Morgen later op de dag zien we een thermische depressie tot ontwikkeling komen boven het zuiden van Frankrijk. Deze zoekt verbinding met het Engelse lagedrukgebied en zal vrijdagochtend het zuidwesten van ons land binnen trekken. Het gaat gepaard met heftig buien waarbij we rekening moeten houden soms veel regen, onweer, windstoten en zelfs hagel wil ik niet uitluiten. In het noordoosten kan het in de ochtend nog lange tijd droog zijn met eerst zon en 25 graden.

In het weekend komt dit lagedrukgebied noordelijk van ons land te liggen. Met een stevige westelijke wind wordt nu koele en onstabiele lucht ons land binnen gevoerd. Vooral op zaterdag geeft dit talrijke buien en gematigde kwikstanden van rond de 18 tot 19 graden.

Zondag nog altijd veel wind in het noorden van het land, maar dankzij een rug vanaf de Azoren die tot over Frankrijk komt zal het in het zuiden al wat rustiger worden met wat meer zon. het kwik klimt een graadje.

Na het weekend zien we dat het lagedrukgebied wegtrekt naar Scandinavië. De rug van hogedruk neemt volgens de meeste modellen in kracht toe en komt boven de Alpenlanden te liggen. Met een zuid tot zuidwestelijke aanvoer wordt het dan weer snel warmer. Maandag alweer 22 graden, dinsdag schiet de temperatuur omhoog naar waarden tot boven de 25 graden. Helaas voor de zomerliefhebbers zijn de meeste berekeningen het ook met elkaar eens dat deze warmte een opleving is die woensdag weer afgestraft wordt met onweersbuien. Ik wil niet uitsluiten dat het dan nog wel een keer warm wordt, maar van een stabiele zomerse periode is ook volgende week geen sprake.

Meer Blog