Home > Piets blog > Groenland: kouderecord voor september op summit
Volg Piet

Piets blog

Groenland: kouderecord voor september op summit

Afgelopen donderdag was het minus 46 graden op de top van het binnenlandse Groenlandse ijs, op de zogeheten Summit. Dat is de laagste temperatuur die tot nu toe geregistreerd werd in een septembermaand.

De reden van het kouderecord was een bijna stilstaande koudelaag over centraal Groenland. Volgens de gepensioneerde meteoroloog van DMI afdeling  Groenland, Leif Rasmussen, zijn koude lagedrukgebieden overigens vrij normaal boven Baffin Land (ten westen van Groenland), maar wanneer ze migreren naar Groenland, zijn ze daar meerdere dagen. Het is precies de situatie die we meemaakten in de voorbije week.
Binnen een centrum van een lagedrukgebied is de lucht bijna stil. Als een lagedruk ook grotendeels stil ligt zal het heel rustig worden qua windcondities in dat gebied waar het centrum is, en dat meerdere dagen op rij. Zonder de wind is het warmteverlies hoog ‘s nachts als de zon niet op het oppervlak schijnt. Daarnaast is een oppervlak bedekt met sneeuw of ijs een goede reflector voor de stralen van de zon, zodat het oppervlak niet zal opwarmen overdag. Beide factoren resulteren in dalende temperaturen. In de kern van een lagedrukgebied is het vaak onbewolkt.
Op de Summit was de temperatuur zo gedaald daardoor dat het kouderecord werd gebroken. In de komende dagen zal volgens de prognoses het lage druk langzaam naar het noorden van Scandinavië bewegen, maar misschien kan een nog lagere temperatuur bereikt worden voordat het  lage druk volledig is verdwenen.

Volgens klimatoloog John Cappelen is de laatste drie jaar het septemberkouderecord op het Summit-station steeds op bijna dezelfde datumdag verbeterd, namelijk de 24e of de 25e.

2007: 25. september klokken 06:00 UTC blev der målt minus 43,9°C.
2008: 24. september klokken 06:00 UTC blev der målt minus 45,6°C.
2009: 24. september klokken 09:00 UTC blev der målt minus 46,0°C.
De laagste temperatuur tot nu toe op de Summit geregistreerd is minus 63,3°C, en wel in februari.

Meer Blog