Home > Piets blog > Het ECMWF-model wordt weer verbeterd
Volg Piet

Piets blog

Het ECMWF-model wordt weer verbeterd

Aan het einde van het jaar wordt het Europese weermodel ECMWF verbeterd. De horizontale resolutie waarmee het model rekent wordt verfijnd van 25 naar 16 kilometer. Het zogenaamde grid bestaat dan uit vierkantjes van 16 bij 16 kilometer.

Hierdoor kunnen bijvoorbeeld weerseffecten rond kleinschalige topografische elementen, zoals bergen en eilanden, beter door het model gesimuleerd worden. Voor 2010 staat verder een vergroting van het aantal verticale niveaus op het programma. Momenteel wordt de atmosfeer tussen het aardoppervlak en 80 kilometer hoogte opgedeeld in 91 lagen, in 2010 moeten dit er 150 worden. In het model worden ook voor het eerst sinds jaren weer radiosondes uit India opgenomen. Die waren tot enkele maanden geleden onbruikbaar vanwege te grote foutmarges. Dankzij het gebruik van nieuwe apparatuur zijn die foutmarges nu flink gereduceerd. Hierdoor worden de grootschalige drukpatronen rond het Himalaya gebergte beter weergegeven.

Niet alleen in Europa worden de weermodellen verbeterd, ook de Amerikaanse weerdienst NCEP voert binnenkort belangrijke verbeteringen door. Zo wordt een nieuwe versie in gebruik genomen van het systeem dat waarnemingen verzamelt en verwerkt voor gebruik in de modellen. Er zullen onder andere meer satellietgegevens gebruikt gaan worden. Daarnaast gaat de NCEP een nieuwe versie van het ensemble van GFS implementeren. De horizontale resolutie wordt verfijnd van 105 naar 80 kilometer (het grid heeft dan vierkantjes van 80 bij 80 km). Verder wordt de manier waarop verstoringen in de begintoestand worden aangebracht anders. Al met al worden de verwachtingen een stuk beter, de zogenaamde verwachtingshorizon gaat van 8 naar 9½ dagen, een verbetering van bijna 20%.

Voor 2010 heeft de NCEP nog meer ambitieuze plannen, zo gaat het ensemble nogmaals omhoog in resolutie (van 80 naar 57 km tot 180 uur). Het spectaculairste is de introductie van een 35 daagse verwachting. De verlenging van het ensemble is bedoeld om de verwachting voor de korte en middellange termijn beter te laten aansluiten op verwachtingen van het CFS (Climate Forecast System) voor de lange termijn. De liefhebbers van langetermijnkaarten zullen echter teleurgesteld worden, waarschijnlijk wordt de uitvoer voor dag 16 tot 35 namelijk niet publiekelijk beschikbaar.

Meer Blog