Home > Piets blog > Het weer op de Canarische eilanden
Volg Piet

Piets blog

Het weer op de Canarische eilanden

De maand juli eindigde op de Canarische Eilanden met enkele uitzonderlijk warme dagen. Maspalmas op Gran Canaria noteerde 42,2 graden en Tenerife-Sur 41,5 graden. Hitte en droogte hebben op de Canarische Eilanden, evenals twee jaar geleden rond deze tijd, geleid tot bosbranden.

 Gewoonlijk is het weer op de Canarische Eilanden ideaal voor vakantiegangers. De zeven eilanden tellende archipel met vulkanisch landschap kent een Middellandse-Zeeklimaat. De zon schijnt er uitbundig, regen valt er weinig en overdag liggen de temperaturen tussen gemiddeld 20 graden in januari en 30 graden in augustus.

De zeewatertemperatuur ligt tussen 20 en 24 graden, waardoor extreme hitte meestal wordt getemperd maar het ook nooit koud wordt. ‘s Nachts ligt de gemiddelde temperatuur tussen 14 en 21 graden. In Las Palmas zakt de temperatuur zelden onder de 10 graden, het record is 7 graden op 6 januari 1943. Het record overdag is 44,2 graden op 13 juli 1952. De dag ervoor noteerde Santa Cruz de Tenerife 42,6 graden.

Op de heetste dagen wordt de lucht met de sirocco, ook wel La Calima genaamd, aangevoerd uit de Sahara. Die wind brengt vaak stof mee uit de woestijn, waarin het zicht soms kan teruglopen tot bijna nul. De hete wind zorgt ook ‘s nachts voor warmte. Op Lanzerote werd op 27 juli 1941 een nachtelijk minimum gemeten van 31,9 graden.

Meestal waait echter een noordoostenwind die in de onderste luchtlagen vochtige lucht aanvoert. Op 1000 meter hoogte is de lucht echter droger waardoor meestal alleen aan de noordelijke kant van het eiland wolken en buitjes ontstaan. Wanneer de wind iets meer naar het noorden draait drijven wolkenvelden die zich ten noorden van de Canarische Eilanden vinden het land op. De wolken bereiken het zuiden meestal niet zodat de zon daar dan onderbroken blijft schijnen. Lanzerote en Las Palmas noteren in juli 285 uur zon, Tenerife 335 uur. Zelfs in een wintermaand zien de Canarische Eilanden nog 170 uur zon, een aantal dat in De Bilt in een zomermaand niet ongewoon is.

Regen valt in de zomer nauwelijks, alles valt in het winterhalfjaar. November en december zijn de natste maanden met 21 mm in Las Palmas en ongeveer 45 mm op Tenerife. In die maanden kan het hard regenen, de bewoners noemen dat de borascas. Dat zijn korte periodes met overvloedige regen, veroorzaakt door depressies die ten zuiden van de Azoren ontstaan. La Retamillia op Gran Canaria noteerde ooit 428,6 mm in 24 uur. Het record voor Tenerife is 260 mm in La Laguna op 11 april 1977. Las Palmas noteerde ooit 239 mm in een etmaal.
(knmi)

Meer Blog