Home > Piets blog > Imponerende kou in VS
Volg Piet

Piets blog

Imponerende kou in VS

foto: Fam. van Dijk

Niet alleen wij kijken uit naar de sneeuw. In Amerika zijn alle ogen dit weekend gericht op het zuiden van het land. In de stad Houston, Texas, is vandaag de vroegste sneeuwdag genoteerd in de geschiedenis van de stad. Niet voor te stellen als je weet dat deze regio zich normaal druk maakt over orkanen en andere tropische overlast. Ook elders in de VS is het koud. Tot aan de grens met Mexico vriest het ook overdag.

Kou verscherpt zich
De komende dagen wordt het nog een stuk kouder.
Eerst neemt de kou in het zuiden wat af, maar ten zuiden van Alaska ontstaat op dit moment een krachtig hogedrukgebied. Aan de oostflank hiervan wordt vanuit Canada de komende dagen échte diepvrieskou op transport gezet naar het zuiden. Dan hebben we het over middagtemperaturen die niet boven -10 graden uitkomen. In een groot deel van Canada blijft het volgende week overdag gewoon meer dan 20 graden vriezen. Hieronder het GFS-ensemble voor de Canadese stad Edmonton. Het toont de temperatuur op zo’n 1500m hoogte, de rode lijn laat de normale temperatuur zien.

De kou trekt vervolgens naar het oosten waar een actieve depressie uiteindelijk voor een winters feestje kan gaan zorgen. Naast de kou moet de omgeving rond New York en Washington in de loop van de week namelijk rekening houden met een dik pak sneeuw. Saillant detail is dat Houston tegen die tijd alweer met 20 graden van de zon kan genieten.  (wintersport.nl)

Meer Blog