Home > Piets blog > ‘In één klap is zeventien jaar werk weggevaagd’
Volg Piet

Piets blog

‘In één klap is zeventien jaar werk weggevaagd’

De tyfoon Ketsana veroorzaakte afgelopen zaterdagochtend (plaatselijke tijd) ontzettend veel schade aan kindertehuis Bahay Aurora in het plaatsje Baras op de Filipijnen in Zuidoost Azië. Het kindertehuis is onderdeel van stichting Noodhulp Filipijnen die in 1992 is opgericht door oud-Lochemers Arlene en Herke Smidstra.

Jurgen Duringhof was buurjongen van de familie toen zij in Lochem woonden en is daarnaast bestuurslid van de stichting. Ook werkte hij in 2006 vier maanden in Bahay Aurora. Arlene is momenteel in Lochem omdat haar dochter Angelique pas van een dochter is bevallen. In de woning van de kersverse moeder vertelt het drietal over de ramp die in één klap zeventien jaar werk wegvaagde.

Zaterdag, als het noodlot rond tien uur in de ochtend op de Filipijnen toeslaat, is het hier zes uur vroeger. Arlene kan op de een of andere manier in de nacht van vrijdag op zaterdag moeilijk in slaap komen en besluit om in de Bijbel te lezen. De geboren Filipijnse slaat het heilige boek open bij het verhaal over de Ark van Noach. Niet veel later, om zes uur in de ochtend belt Herke vanaf de Filipijnen en vertelt dat zich een grote ramp door hevige regenval heeft voorgedaan. Maar, zo drukt hij zijn vrouw en dochter op het hart: “Ik en alle 35 kinderen zijn veilig.”

In de dagen erna volgen Arlene, Angelique en Jurgen de ontwikkelingen gespannen. Herke laat via de telefoon weten dat het water binnen een half uur twee meter hoog stond en dat niet voor te stellen is hoe groot de chaos is. Om een idee te geven van de krachten die bij zo’n ramp vrijkomen: de auto van de Smidstra’s werd anderhalve kilometer verderop teruggevonden. Een enorm geluk bij een ongeluk is dat iedereen snel naar de hoogste verdieping van het schoolgebouw kon vluchten. Inmiddels is het water gezakt en verblijven er ook buurtbewoners in het kindertehuis. De hulpverlening komt in het land echter langzaam op gang. Dinsdag heeft Herke via KLM-piloot Lex de Vries voedsel, medicijnen, dekens, drinkwater en contant geld ontvangen. De Vries is nauw betrokken bij de stichting en zorgde dat KLM-personeel in Manilla de eerste levensbehoeften bij Bahay Aurora bezorgde. Vooral medicijnen zijn erg belangrijk. Daarnaast wordt er op de bovenste verdieping van het schoolgebouw een noodrantsoen aangelegd. De komende dagen dreigt opnieuw noodweer richting Luzon te komen, het eiland waarop Baras ligt.
(de Stentor)

Meer Blog