Home > Piets blog > Juli was warm, nat en zonnig
Volg Piet

Piets blog

Juli was warm, nat en zonnig

Wisselvallige maar warme zomer
Ondanks het sterk wisselende weer was juli een warme en zonnige maand. De wisselvalligheid komt tot uiting in de regionaal overvloedige hoeveelheid neerslag.

Deze maand viel gemiddeld over het land 101 mm tegen zo’n 70 mm normaal. De laatste jaren viel de julivakantie in ons land vaak in het water. In de julimaanden van 2004, 2005 en 2008 viel landelijk respectievelijk 105, 116 en 111 mm. Juli 2007 tipte met 155 mm zelfs aan het maandrecord voor de neerslag van 158 mm in 1942. De laatste droge juli dateert van 2006 toen de recordwarme maand slechts 29 mm opleverde.

Bij zomerbuien lopen de neerslaghoeveelheden van plaats tot plaats sterk uiteen. Ook deze maand was dat het geval en viel lokaal bijna 80 mm in een etmaal, terwijl het korte afstand daarvan nagenoeg droog bleef. Regionaal zijn de verschillen in neerslag dan ook groot. Langs de westelijke kust viel plaatselijk 43 mm, terwijl op diverse plaatsen in de Noordoostpolder, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen meer dan 150 mm viel. Elburg krijgt de twijfelachtige eer de natste plaats van het land te zijn: hier viel deze maand 211 mm. Het grootste deel van die hoeveelheid viel op vrijdag 3 juli toen een groot deel van het land getroffen werd door zwaar onweer.

Het onweer van 3 juli was niet het enige deze maand. De Bilt hoorde het op zeker 11 dagen rommelen. Dat is ongeveer twee keer zo vaak als normaal in juli. Het bliksemmeetnet registreerde landelijk zelfs op 22 dagen ontladingen. Op maandag 21 juli telden de meters zelfs ruim 41000 ontladingen. Het onweer ging in Limburg vergezeld van hagelstenen met een doorsnede van ongeveer 5 cm. Op 3 dagen zijn waterhozen waargenomen.

Ondanks de vele buien was de temperatuur voortdurend aan de hoge kant. Alleen in de week van 7 juli was het wat koeler dan gemiddeld. De gemiddelde temperatuur was in De Bilt graden 18,2 graden tegen 17,4 normaal. Grote uitschieters waren er echter niet. De Bilt bleef onder de 30 graden en de 2e en 3e juli waren in het oosten en zuiden de enige tropische dagen met 31,8 graden in Arcen.

De zon scheen gemiddeld over het land circa 235 uur tegen 201 uur normaal. De kop van Noord-Holland was opnieuw de zonnigste regio met circa 265 uur zon.

Opnieuw een warme zomer
Nu zowel juni als juli aan de warme kant zaten en ook augustus warm begint is de kans groot dat ook de zomer van 2009 als warm de boeken ingaat. Het temperatuurgemiddelde over de eerste twee zomermaanden ligt ongeveer een halve graad boven normaal. Juni telde 5 dagen met mooi weer en juli 8, zodat de teller voor de zomer inmiddels op 13 staat. Dat is ongeveer het normale aantal mooi-weerdagen (ADS dagen) voor een Hollandse zomer. Mooi-weerdagen zijn dagen met een temperatuur boven normaal, veel zon en vrijwel geen neerslag.

Extreme hitte in Europa
Vooral in het centrale deel en het zuiden van Europa was het de afgelopen maand bijzonder warm. In Waldhofen in Oostenrijk werd op 23 juli 38 graden gemeten. Dat is maar weinig onder het absolute warmterecord van Oostenrijk. Ook Catania op Sicilië zat op 25 juli met 45 graden dicht tegen het warmterecord. In Spanje, vooral in Andalusië, zijn de afgelopen maand herhaaldelijk temperaturen gemeten tussen 40 en 45 graden. Dankzij de aanhoudende warmte is de temperatuur van het water van de Middellandse Zee opgelopen tot 25 à 27 graden. Dat is iets meer dan het langjarig gemiddelde maar minder dan in 2003 toen de zeewatertemperatuur waarden bereikte tussen 28 en 31 graden.

Meer Blog