Home > Piets blog > Juni 2009 vrij warm, droog en zonnig
Volg Piet

Piets blog

Juni 2009 vrij warm, droog en zonnig

Met een gemiddelde temperatuur van 15,7 graden in De Bilt is de afgelopen junimaand aan de warme kant geweest, ondanks enkele opvallend koele nachten in de eerste helft. Juni was verder vrij droog en met een bovengemiddeld aantal zonuren van 250 uren zonnig.

Juni startte warm, maar al snel daalde de temperatuur lange tijd onder het langjarig gemiddelde. De laatste juniweek verliep echter fraai en zomers warm. Op 29 juni is de hoogste temperatuur tot nu toe gemeten: 28,6 in Volkel. Vandaag kan het lokaal nog iets warmer worden. Uiteindelijk telde juni 2009 in De Bilt veertien warme en vijf zomerse dagen. Vorig jaar juni was het warmer met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 16,5 graden maar minder zonuren: 230.

De laagste temperatuur is op 13 juni op de vliegbasis Twenthe gemeten: 0,9 graden. Die dag vroor het daar -2,6 graden aan de grond. Het oosten van het land telde in juni vijf dagen met lokaal vorst aan de grond.

Gemiddeld over het land is er 55 millimeter neerslag gevallen. Het normaal voor juni ligt op 71 millimeter waardoor juni 2009 vrij droog genoemd kan worden. De meeste neerslag viel in een strook van Zeeland naar Gelderland. Het natst was het KNMI-meetstation Westdorpe met 85 millimeter. Lokaal is echter meer gevallen, vooral door de zware buien aan het eind van de maand. De buien bleven vooral in het weekeinde van 27 en 28 juni lang op één plek hangen waardoor er lokaal wateroverlast ontstond.
(knmi)

Meer Blog