Home > Piets blog > Klimaatverandering in het noordelijk poolgebied steeds duidelijker
Volg Piet

Piets blog

Klimaatverandering in het noordelijk poolgebied steeds duidelijker

Active Image
De globale klimaatverandering wordt in het noordelijk poolgebied steeds duidelijker. De veranderingen in dit voor het wereldklimaat zeer belangrlijk gebied zijn alamerend, stelden wetenschappers vast tijdens een zes weken durende expeditie in de Centraal-Siberische Laptev Zee.

Ze wordt beschouwd als de toonaangevende ijsfabriek, maar produceerde deze winter echter zeer weinig ijs voor het noordelijk poolgebied, aldus de Duitse expeditieleidster Heidemarie Kassens van het Leibniz-instituut voor Zeewetenschappen in Kiel (Sleeswijk-Holstein).

 

Doortocht
Vermoedelijk al over 10 tot 15 jaar zal men tijdens de zomer per schip van de Duitse havenstad Kiel aan de Oostzee over de Noordpool naar Japan kunnen varen. Bovendien verdringen steeds meer planktonsoorten uit de Atlantische Oceaan de soorten uit het noordpoolgebied. "De dikte van het zee-ijs neemt veel sneller af dan in modellen werd berekend", bericht Kassens. De deelnemers aan de expeditie namen in Siberië ook waar dat woningen scheuren vertonen en dreigen in te storten omdat de permafrostbodem ontdooit.


Open water
Doel van de 15e Transdrift-expeditie waren de zogenaamde polynya’s (stukken open water omringd door zee-ijs), die ook in de poolwinter tussen het vaste ijs van de kustgebieden en het pakijs van de Noordpoolzee open blijven en voor het wereldwijde klimaatgebeuren belangrijk zijn. Dit systeem reageert veel gevoeliger op milieuveranderingen dan tot nog toe werd aangenomen.


"Niet omkeerbaar"
Daarvan raakte ook Justitie- en Europees minister Uwe Döring (SPD) van de deelstaat Sleeswijk-Holstein overtuigd, die aan de expeditie deelnam en diep onder de indruk terugkeerde. "Volgens mij is de klimaatverandering niet meer omkeerbaar", zei Döring. "Het is beklemmend tegen welke snelheid dit gebeurt." Nu gaat het erom hoe men met de klimaatverandering omgaat, tijdens de economische crisis niet in het onderzoek bespaart, maar er meer in inversteert. Dat zal er ook toe bijdragen arbeidsplaatsen te verzekeren en te creëren.


Goedkoper transport
Kassens en Döring maakten ook duidelijk welke onderscheiden effecten de klimaatverandering kan hebben: zo zullen met de opwarming nieuwe scheepvaartroutes ontstaan, die transporten korter en goedkoper zullen maken. Bovendien zal de ontginning van diamanten en andere grondstoffen in gebieden mogelijk worden, waar de permafrost dit nog toe heeft verhinderd. (belga/gb/hln)

Meer Blog