Home > Piets blog > KNMI gebruikt gegevens SMOS-satelliet
Volg Piet

Piets blog

KNMI gebruikt gegevens SMOS-satelliet

Vanaf de ruimtebasis Plesetsk Kosmodroom in Rusland is maandagochtend een nieuwe Europese satelliet gelanceerd. De SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) gaat metingen doen van vocht in de bodem en zoutgehalte in de oceaan. Het KNMI gaat gebruik maken van de gegevens voor onderzoek naar oceaanstromingen en verlenging van de termijn van weersverwachtingen.

Metingen van zoutgehalte en bodemvocht werden voorheen gedaan met schepen, boeien en weerstations op het land. De nieuwe satelliet van de Europese Ruimteorganisatie ESA maakt het mogelijk om bodemvocht en zoutgehalte elke drie dagen wereldwijd in kaart te brengen.

Het zoutgehalte is net als wind en temperatuur van groot belang voor stromingen in de oceaan. Viariaties in oceaanstromingen kunnen langjarige klimaatfluctuaties genereren. Het KNMI verricht onderzoek naar stromingen in de Noord-Atlantische Oceaan. Vooral de sterkte van de thermohaline circulatie, ook wel de “Warme Golfstroom” genoemd, kan invloed heben op het klimaat in Europa. Klimaatonderzoeker Wilco Hazeleger van het KNMI hoopt dankzij de nieuwe satelliet meer inzicht te krijgen in de natuurlijke fluctuaties van het klimaat.

Gegevens van het bodemvocht zijn vooral van belang voor het verlengen van de termijn van weersverwachtingen. Vooral uitdroging van de bodem heeft een groot effect op de atmosfeer. Omdat bodemvocht maar langzaam varieert kan dat invloed hebben op het weer op de langere termijn. Het KNMI hoopt met name winst te boeken bij de voorspellingen van extreme weersomstandigheden zoals hittegolven.

Meer Blog