Home > Piets blog > Weerpraatje: Koude start – na weekend kouder
Volg Piet

Piets blog

Weerpraatje: Koude start – na weekend kouder

Deze vrijdag begint koud met in Twente om 7.00u een temperatuur van 0.7 graden en aan de grond een graadje vorst. Later daalde het kwik nog tot 0.1 graad in de thermometerhut en aan de grond vroor het zelfs 2.7 graden. Op veel plaatsen was het weer eens ramen krabben.
Ons weer wordt vandaag bepaald door een uitloper van een hogedrukgebied vanaf de Britse Eilanden. We zien ook een storing liggen boven de Golf van Biskaje. Deze komt vandaag geleidelijk aan dichterbij.

Bijbehorende wolken zullen vanmiddag het zuidwesten van het land binnen trekken en geleidelijk aan naar het noorden koersen.
Vanavond gaat het in het zuiden van het land (hard) regenen en deze neerslagzone trekt vannacht gestaag naar het noorden.

Zaterdag hebben we nog altijd te maken met deze storing en valt er van tijd tot tijd (lichte) regen. Daarbij wordt het ongeveer 13 graden. Vooral bij zee waait het stevig, soms krachtig, 6 Bft uit het westen tot noordwesten.

Zondag hebben we te maken met een volgende storing op de Noordzee. Deze lijkt niet al te actief,  maar in de loop van de dag moeten we opnieuw met enige regen rekening houden, vooral in het midden en zuiden van het land. Nu en dan kan de zon eens doorbreken.

Na het weekend zien we een depressie boven Finland en Zweden terecht komen. Vanaf IJsland zien we een hogedrukgebied een rug uitrollen tot over de Britse Eilanden en het zuidelijke deel van de Noordzee. Op maandag geeft dat bij zee zelfs een harde noordwestenwind. Hoewel de zon regelmatig gaat schijnen, levert het kwik dagelijks een graadje in en kan er een enkele bui voorkomen.

Dit hogedrukgebied blijft ook de dagen na het weekend in de buurt van ons land en de Britse Eilanden liggen. Volgens sommige berekeningen komt het zelfs wat dichter bij ons land met een verder afnemende kans op buien en buitjes als gevolg. In een dergelijke oplossing neemt de kans op grondvorst ook toe.

Andere berekeningen gaan uit van een iets westelijkere ligging van het hoog. Dan aanhoudend kans op een buitje. In beide gevallen krijgen we te maken met een vrij fris weertype waarbij het overdag 11 tot 13 graden wordt en de nachten aan de koude kant zijn met minima rond of soms zelfs onder de 5 graden.

Meer Blog