Home > Piets blog > ‘Koudste plaats ter wereld’; bijna -40 graden
Volg Piet

Piets blog

‘Koudste plaats ter wereld’; bijna -40 graden

Temperatuurverdeling Europa: koud in Scandinavië
De temperatuursverschillen in Europa zijn groot. In Scandinavië bleef het kwik gisteren in het noorden onder het vriespunt, terwijl het in het zuiden van Spanje 29 graden werd. In Midden Europa is het allemaal wat gematigder.
In Parijs werd het 18 graden, Bern 16 en in Kopenhagen 10 graden.

Warm in Spanje, Griekenland, Cyprus en zuidwesten van Turkije
In Italië en op de Balkan werd het 21 tot 24 graden en daar is het dus nog tamelijk zomers. Ook zomerweer in Griekenland met 24 graden evenals het zuidwesten van Turkije waar het 25 graden werd. Op Cyprus zelfs 27 graden.

Komende dagen:  opnieuw slecht weer delen  Griekenland en Turkije
De komende dagen gaat het weer in Griekenland en Turkije opnieuw verslechteren. Morgen valt het nog mee, maar in het weekend komt het tot forse regen- en onweersbuien en gaat het kwik naar beneden. In de Griekse Bergen kan zelfs sneeuw gaan vallen.

Kou vanuit Rusland richting oost Europa
Vanuit Rusland zien we dat koude lucht de komende dagen uit kan stromen over het oosten en deels het midden van Europa. In de nachten gaat het dan in deze gebieden licht vriezen. Het is overwegend droog de zon schijnt regelmatig.

Zeer strenge vorst in Lapland
Echt winterweer vinden we de komende etmalen terug in Scandinavië, vooral in Lapland waar het zeer streng (waarden beneden de -20 graden) gaat vriezen.
Dit winterse weer komt voorlopig niet dichterbij ons land.

‘Koudste plaats ter wereld” bijna -40 graden
Echt winterweer is het wel in Ojmjakon, in het noordoosten van Siberie, ook wel de koudste plaats ter wereld genoemd: het vroor er vannacht bijna 40 graden.

West Europa heeft vandaag nog te maken met een rustig weertype waarbij het in zuid Frankrijk nog 25 graden kan worden.

Vanaf zondag regen in west – en midden Europa
Vanaf zondag trekken regengebieden West Europa binnen, gaat het harder waaien en gaat het in de Alpenlanden sneeuwen. Het slechte weer zal doortrekken naar Italië.

Meer Blog