Home > Piets blog > MetOffice: kans op 15 graden warmere pool in 2090
Volg Piet

Piets blog

MetOffice: kans op 15 graden warmere pool in 2090

Als de uitstoot van broeikasgassen ongecontroleerd blijft stijgen, is het waarschijnlijk dat de opwarming vier graden hoger zal zijn aan het eind van de eeuw, zo blijkt uit onderzoek door wetenschappers van Climate Impacts van MetOffice Hadley Centre.
De Britse wetenschappers, werkend in opdracht van het Departement van Energie en Klimaat-verandering (DECC), hebben ontdekt dat als de huidige hoge emissie blijft, er sprake zou kunnen zijn van grote gevolgen voor de wereld – door een hogere temperatuurstijging dan eerder gedacht.

Dr. Richard Betts, hoofd van de klimaateffectenstudie op het MetOffice Hadley Centre, presenteerde de nieuwe bevindingen op een speciale conferentie deze maand: “4 graden en meer” op de Universiteit van Oxford. De conferentie werd bijgewoond door 130 internationale wetenschappers en beleidspecialisten; het rapport “4 graden en meer” is het eerste dat de wereldwijde gevolgen van klimaatverandering op meer dan 2 ° C berekend heeft. Dr Betts zei: “Vier graden opwarming, gemiddeld over de hele wereld, uit zich in een nog grotere opwarming in veel regio’s, samen met grote veranderingen in regenval. Als de uitstoot van broeikasgassen niet snel wordt gestopt, kunnen we grote klimaatveranderingen zien binnen onze eigen levens.
In sommige gebieden kan de opwarming aanmerkelijk hoger zijn (10 graden of meer).

De Noordpool zou kunnen opwarmen met maximaal 15,2 ° C voor een hoog-emissie-scenario, dat nog weer versterkt door het smelten van sneeuw en ijs waardoor meer van de straling van de zon worden geabsorbeerd.

Afrika, zijnde de westelijke en zuidelijke regio’s, zal naar verwachting zowel grote opwarming ervaren  (tot 10° Celsius) als ook droogte.
Sommige gebieden op land kunnen zeven graden of meer  warmer worden.

Neerslag kan met 20% of meer dalen in sommige gebieden, maar er is een spreiding in de omvang van drogen. Alle computermodellen geven een vermindering van de neerslag over West-en Zuid-Afrika, Centraal-Amerika, het Middellandse-Zeegebied en delen van de kust van Australië.
In andere gebieden kan de regenval tot 20% of meer hoger worden, zoals in India. Meer regenval verhoogt het risico van overstromingen.

Dr. Betts voegt hier aan toe: “Samen zullen deze effecten zeer grote gevolgen hebben voor de voedselzekerheid, de beschikbaarheid van water en gezondheid. Het is echter mogelijk om deze gevaarlijke niveaus van temperatuurstijging te voorkomen door reductie van de uitstoot van broeikasgassen.
Als de wereldwijde uitstoot piekt in het volgende decennium en daarna snel afneemt dan kan het mogelijk zijn om tenminste de helft van de vier graden opwarming te voorkomen”.

Een DECC-woordvoerder zei: “Dit rapport laat zien waarom het absoluut noodzakelijk is voor de wereld om een ambitieus klimaatakkoord te bereiken in Kopenhagen, waarmee de mondiale temperatuurstijging tot minder dan twee graden beperkt blijft”.

Bron:  www.metoffice.gov.uk

Meer Blog