Home > Piets blog > Minder actief hurricaneseizoen verwacht
Volg Piet

Piets blog

Minder actief hurricaneseizoen verwacht

De eerste verwachtingen voor het Atlantisch orkaanseizoen zien er gunstig uit. In de Atlantische Oceaan en de Caribische Zee worden dit jaar minder tropische orkanen verwacht dan de afgelopen jaren.


Ook in de westelijke Stille Oceaan, dus voor de westkust van Mexico en de VS, worden dit jaar minder tropische cyclonen verwacht. Het Atlantisch orkaanseizoen duurt van juni tot december. De verwachting van de orkaanactiviteit is afkomstig van het Europees Weercentrum ECMWF en geldt voor de eerste helft van het seizoen.

 

Het geringere aantal tropische stormen en hurricanes hangt onder meer – en op een ingewikkelde manier – samen met La Niña. In een La Niña-jaar – met tijdens het hurricane-seizoen relatief koud zeewater langs de evenaar – ontstaan doorgaans meer hurricanes. Dat houdt verband met de wind op grote hoogte die dan minder sterk is, waardoor de enorme wolkencomplexen zich tot hoog in de atmosfeer kunnen ontwikkelen.


Het ziet er echter naar uit dat de La Niña van de afgelopen periode komende zomer verleden tijd is. Volgens de verwachtingen blijven de temperaturen langs de Afrikaanse westkust, waar de stormen ontstaan, echter voorlopig nog laag. Door dat naijleffect kunnen tropische stormen en hurricanes zich komende zomer moeilijker vormen.


Dat betekent niet dat er hier helemaal geen orkanen zullen langskomen. Normaal telt een seizoen tegenwoordig zo’n 12 tot 16 tropische stormen waarvan er 5 à 10 het orkaanstadium bereiken. Bovendien zeggen de prognoses niets over de schade die ze kunnen aanrichten. Op deze termijn is niet aan te geven hoeveel orkanen land bereiken en hoe zwaar ze worden.


Vorig jaar was bijzonder. In totaal ontstonden er 8 orkanen, waarvan er liefst 6 het vasteland van de Verenigde Staten bereikten, terwijl er 5 uitgroeiden tot een zware orkaan van de hoogste categorieën. Recordjaar is 2005 toen het Atlantisch gebied 14 hurricanes zag passeren.
Bron: KNMI

Meer Blog