Home > Piets blog > ‘Nieuw soort wolk ontdekt’
Volg Piet

Piets blog

‘Nieuw soort wolk ontdekt’

Onderzoekers van de Royal Meteorological Society in Groot-Brittannië willen een zeldzame buienwolk/stormwolk officieel erkennen als een nieuw wolktype.
De wetenschappers omschrijven de zeldzame wolk als een donkere, bobbelige wolkdeken die de complete hemel bedekt.

Ze hebben het bijzondere type wolk de naam ‘Asperatus’ gegeven, dat is het Latijnse woord voor ‘ruw’.
De stormwolk/buienwolk is voorgedragen om te worden opgenomen in het internationale namenregister voor meteorologen, naast bekende termen als cumuluswolk en stratuswolk.

 

De ontdekker van de ‘Asperatus’ is Gavin Pretor-Pinney, de oprichter van de Cloud Appreciation Society, een internationale organisatie voor wolkspotters.
“We proberen altijd om alle foto’s van wolken die we binnen krijgen te classificeren, maar deze wolk paste in geen enkele categorie”, zegt hij in de Britse krant The Daily Mail. “Daardoor kwam ik op het idee dat het misschien een uniek wolktype was.”
Tot nu toe is de stormwolk/buienwolk vooral waargenomen op plekken in Groot-Brittannie, zoals de Schotse hooglanden en het berggebied Snowdonia in Wales. Het is nog onduidelijk bij welk soort weer de ‘Asperatus’ precies ontstaat.


“De onderkant van dit wolktype is behoorlijk ruw en bobbelig”, aldus Pretor-Pinney. “Het ziet er heel stormachtig uit. Maar de berichten die we tot nu toe krijgen, wijzen er op dat dit soort wolken meestal uiteen vallen, zonder dat er daadwerkelijk een storm/bui ontstaat.”
Als de ‘Asperatus’ wordt erkend als een speciaal wolktype, zou dat de eerste classificatie van een nieuwe wolk zijn sinds 1953.
(VWK)

Meer Blog