Home > Piets blog > Noodweer bracht regen voor een hele maand
Volg Piet

Piets blog

Noodweer bracht regen voor een hele maand

Active Image
De buien die afgelopen nacht over ons land trokken hebben het zuidoosten en oosten van het land laten liggen. In grote delen van Twente, de Achterhoek, Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg viel bijna geen neerslag.

Het accent lag duidelijk in een strook nabij Leiden. In Lijnden (NH) viel 58 mm en was daarmee het KNMI station met de meeste neerslag. In Leiden viel 55 mm regenwater. Ook in het zuidwesten van Friesland en in de Noordoostpolder vielen zware buien. Lemmer kwam tot 48 mm, Stavoren en Emmeloord tot 47 mm. Dit zijn hoeveelheden die normaal in een hele maand vallen.

Maar ook elders, bijvoorbeeld in de provincies Groningen, Drenthe en Zeeland was sprake van zeer heftig weer. De brandweer had de handen vol aan het leegpompen van ondergelopen kelders en allerlei andere ongemakken. Verder was de ochtendspits exreem druk en had ook het treinverkeer veel hinder van het zware weer.

Op tal van plaatsen gingen de buien gepaard met zware hagel die soms een diameter had van 5 centimeter. Op Schiphol kwam een windstoot van 106 km/uur voor.

Tijdens de langdurige buienperiode werden 75.000 bliksemontladingen geregistreerd. Net geen record, dat blijft op naam staan van 17 Juli 2004. Toen werden er 80.000 ontladingen waargenomen. Het grootste deel van de ontladingen is horizontaal geweest, aldus het KNMI. Dat betekent dat de bliksem van wolk naar wolk gaat. De kans op inslag is dan een stuk kleiner dan bij verticale ontladingen.


Een dergelijke situatie met zoveel neerslag, zulke zware buien met zoveel ontladingen in combinatie met de lange periode dat de buien actief waren komt slecht eens in de vijf á tien jaar voor.

Meer Blog