Home > Piets blog > Opklaringen tijdens sterrenregen vanavond
Volg Piet

Piets blog

Opklaringen tijdens sterrenregen vanavond

Sterrenkundigen van NASA en het California Institute of Technology voorspellen dat er vanavond rond 22.40 uur Nederlandse tijd een spectaculaire meteorenregen zichtbaar zal zijn. Het gaat om de zogeheten Leoniden-zwerm, die ook in 1999 en 2001 een groot aantal zeer heldere meteoren (‘vallende sterren’) produceerde.

De stof- en gruisdeeltjes in de zwerm zijn afkomstig van komeet Tempel-Tuttle, die in het verleden verschillende stofslierten de ruimte in heeft geblazen. Op 17 november 2008 bewoog de aarde door zo’n stofspoor dat al uit 1466 dateert; gedurende een paar uur werden ongeveer honderd meteoren per uur waargenomen. Jeremie Vaubaillon van Caltech had deze meteorenpiek tot op een uur nauwkeurig voorspeld. Volgens zijn berekeningen beweegt de aarde volgend jaar opnieuw door hetzelfde stofspoor, maar dan veel dichter langs het centrale deel.

Naar verwachting zullen er  gedurende enkele uren minstens vijfhonderd ‘vallende sterren’ per uur zichtbaar zijn.

Opklaringen:
Wet wat geluk zullen wij deze sterrenregen ook werkelijk kunnen zijn.
Daarvoor zijn opklaringen nodig en die zullen gaandeweg de dag en vooral vanavond meer en meer terrein winnen. Vooral het noorden, midden en westen van het land hebben een vrij grote kans op een opklarend weertype. Het zuiden en zuidoosten maakt eerst nog kans op een bui. Of de opklaringen daar op tijd komen is maar zeer de vraag.

Meer Blog