Home > Piets blog > Opwarming aarde doet vissen krimpen
Volg Piet

Piets blog

Opwarming aarde doet vissen krimpen

In enkele decennia tijd hebben de vissen in de Europese wateren de helft van hun lichaamsmassa verloren door de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit een studie van het Franse instituut voor duurzaam beheer van water en bodem Cemagref dat maandag in de Verenigde Staten gepubliceerd is.
De Franse vorsers onderzochten de vispopulaties in de Europese rivieren, de Noordzee en de Baltische Zee. Conclusie van de studie gepubliceerd in ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ is dat de verschillende vissoorten gemiddeld 50 procent van hun volume verloren hebben tijdens de afgelopen 20 tot 30 jaar. De totale massa van de vissen in de Europese wateren daalde met 60 procent. Zo nemen de kleinere soorten proportioneel een belangrijkere plaats in de Europese wateren in.

Volgens hoofdonderzoeker Martin Daufresne zijn de gevolgen van de
‘krimp’ “enorm”. De kleinste vissen leggen bijvoorbeeld minder eitjes en zijn ook een gemakkelijkere prooi voor hun natuurlijke vijanden waaronder de mens. Dat brengt ernstige gevolgen voor de voedselketen en het ecosysteem met zich mee.

Daufresne erkent dat ook de overbevissing een rol speelt in de ‘viskrimp’. Maar de studie heeft aangetoond dat de temperatuur “een grote rol speelt”.

Meer Blog