Home > Piets blog > Overlast door noodweer
Volg Piet

Piets blog

Overlast door noodweer

Het noodweer wat over het land trok heeft er in ieder geval voor gezorgd dat het geplande megapiratenfestival van Waterland niet door kan gaan. Door een zware windvlaag werd de grote tent vernield. De schade loopt in de tonnen. De tent is door het plotseling invallende noodweer omgewaaid en platgelegd en daarbij totalloss geraakt. Gelukkig vielen er geen gewonden.

Ook elders in het land ondervond men overlast van het noodweer.

In het Noorden en Oosten van Gelderland wordt de politie overspoeld met meldingen van ondergelopen kelders en blikseminslagen. Bij het pretpark Juliana Toren in Apeldoorn sloeg de bliksem in. Bezoekers zijn in veiligheid gebracht, meldt Omroep Gelderland.

Ook Overijssel werd zwaar getroffen door regen en onweer. Muziekfestival CampusPop van de Universiteit Twente, waar artiesten als Guus Meeuwis en Ilse deLange zouden optreden, werd stilgelegd meldt RTV Oost.
In Sneek werd een zware hagelbui gemeld.

Maar ook de warmte zorgde voor overlast. Op het traject Amersfoort -Zwolle rijden minder treinen omdat het spoor is uitgezet door de warmte. Tussen Zutphen en Winterswijk is een wisselstoring waardoor tussen die plaatsen helemaal geen treinen rijden. Dat heeft spoorbeheerder ProRail gezegd.

Tussen Zutphen en Winterswijk bleven spoorwegovergangen gesloten door de wisselstoring. De oorzaak is niet precies bekend, maar volgens een woordvoerder kan dat heel goed „door het weer komen”. Hoe lang de treinen niet rijden, is niet helemaal duidelijk. Voor het traject Amersfoort – Zwolle schat de zegsman dat de treinen uiterlijk om acht uur gaan rijden.

Tunnelbuis dag gestremd door blikseminslag
Het duurt waarschijnlijk tot in de avond uren voor beide rijbanen van de oostbuis van de Westerscheldetunnel voor het verkeer worden vrijgegeven.

In het begin van de avond moet al het gemotoriseerd verkeer weer met honderd kilometer per uur door de tunnel kunnen rijden, verwachtte woordvoerder Ingo de Moor van de NV Westerscheldetunnel. Het verkeersregelsysteem van de tunnel raakte ‘s morgens vroeg van slag door blikseminslag in een regelkast aan de Terneuzense kant van de tunnel. De matrixborden gaven vervolgens niet meer de informatie door die de tunnelexploitant wilde doorgeven.

Daarop werd de linkerrijbaan van Terneuzen naar het tolplein afgesloten en werd de maximumsnelheid voor de opengebleven buis op zeventig kilometer per uur gesteld. Als er te veel auto’s de tunnel in dreigden te gaan, hielden verkeersregelaars het uit Zeeuws-Vlaanderen komende verkeer even op. “Dat doen we om de kans op ongelukken zo klein mogelijk te houden”, verklaarde De Moor. De overlast moet binnen enkele uren zijn opgelost, verwacht de woordvoerder.

(bronnen: eigen, Telegraaf)

Meer Blog