Home > Piets blog > Rampjaar voor ooievaars
Volg Piet

Piets blog

Rampjaar voor ooievaars

Piepjonge ooievaars leggen momenteel massaal het loodje. Volgens beheerder Frits Koopman van ooievaarsbuitenstation de Lokkerij in De Wijk zijn er inmiddels 390 kuikens uit het ei gekropen en daarvan zijn er zeker al 150 dood.

Els Koopman van ooievaarsstation De Lokkerij in het drentse De Wijk geeft een aantal kuikens te eten. ,,We verwachten dat het aantal op gaat lopen. We krijgen de meldingen van de sterfgevallen door via waarnemers die de nesten in Drenthe en Overijssel in de gaten houden. Nog lang niet iedereen heeft aan de bel getrokken.” SteenbuikenDe oorzaak van de massale sterfte is de droogte van afgelopen voorjaar. Koopman: “Als het zo droog is kunnen de ouders geen wormpjes, torren en ander voedsel vinden dat de piepjonge ooievaars eten. Ze gaan dan zand eten en gras met allerlei viezigheid erin.

Aangezien ooievaarskuikens het opgebraakte voedsel van de ouders krijgen, krijgen ze daardoor ook al dat zand, steentjes en plantenresten binnen. De kuikens krijgen steenbuiken en bedelen niet meer om eten omdat ze geen hongergevoel hebben. Dan sterven ze vervolgens de hongerdood.” Ooievaars worden de eerste tien tot twaalf weken volledig verzorgd door de ouders. In deze periode zijn ze dan ook volledig afhankelijk van het voedsel wat de ouders kunnen vinden. “De buiken zijn keihard en het borstbeen van de dode kuikens is messcherp. Ze zijn gewoon broodmager. We zijn druk bezig om te kijken of we nog wat jonge ooievaars kunnen redden”, zegt Koopman. Braakballen Frits Koopmans vrouw Els heeft zich inmiddels ontfermd over elf jonge ooievaars. Ze probeert ze weer wat op te kalefateren door hun buikjes te masseren. “Ook krijgen ze laxeermiddelen zodat ze braakballen vormen in hun maag en de steentjes eruit komen. Daarna is het hopen dat ze weer gaan eten.” De beheerder noemt het jaar 2009 een echt rotjaar voor de ooievaars. De nesten worden nauwlettend in de gaten gehouden. “Als we zien dat de jongen er apathisch bij liggen, halen we ze eraf en gaan we ze zelf verzorgen.” Bron de Telegraaf

Meer Blog