Home > Piets blog > Regen meten met gsm-masten
Volg Piet

Piets blog

Regen meten met gsm-masten

Gsm-masten voor het mobiele telefoonverkeer kunnen gebruikt worden als regenmeters. Dat levert nauwkeuriger weergegevens en klimaatmodellen op, en daarmee beter waterbeheer. En dat alles voor ’een appel en een ei’.

Dat zegt professor Remko Uijlenhoet van de Wageningen Universiteit. Volgens de hoogleraar biedt het gsm-netwerk een uitgelezen mogelijkheid  om gedetailleerd regenval te registeren. De masten, waarvan er in Nederland ongeveer 13.000 zijn, houden via radiostraalverbindingen contact met elkaar. Deze verbindingen zijn gevoelig voor verstoring door regendruppels. Aan de hand van verlies aan vermogen tussen twee gsm-masten is te berekenen hoeveel neerslag er valt in de baan van de straalverbinding.

Momenteel registreert het KNMI de neerslag in Nederland met zo’n 325 regenmeters die een keer per dag worden afgelezen en met 35 automatische weerstations. Deze meetapperatuur samen verzamelen uurcijfers van de neerslag. Volgens Uijlenhoet is dat slechts één meetpunt per honderd tot duizend vierkante kilometer. „Dat geeft een vertekend beeld, zeker bij zware buien.”

KNMI-woordvoerder Harry Geurts noemt het een verrassende ontwikkeling. „Het meetnetwerk kan wat ons betreft niet dicht genoeg zijn. We weten allemaal hoe grillig regenval kan zijn. Iedere mogelijkheid om meer gegevens te verkrijgen is dan ook mooi meegenomen. Overigens werken we ook met radarbeelden en deze geven ons heel nauwkeurige informatie”, aldus Geurts.

Minpunt aan het gsm-netwerk is overigens dat de masten niet gelijkmatig verdeeld zijn over Nederland. In de Randstad zijn aanzienlijk meer masten dan bijvoorbeeld op de Veluwe.

(telegraaf)

Meer Blog