Home > Piets blog > September was vrij warm, zonnig en droog
Volg Piet

Piets blog

September was vrij warm, zonnig en droog

De afgelopen maand bood veelal droog en rustig nazomerweer. In De Bilt was september bijna een graad warmer dan het langjarig gemiddelde. Bovendien was de zon vaak te zien. Vooral opmerkelijk is de aanhoudende droogte.

September was met circa 30 mm gemiddeld over het land een droge maand. Gewoonlijk kunnen we rekenen op zo’n 75 mm septemberneerslag. Op een aantal plaatsen viel nog geen 15 mm, Vlissingen was met 12 mm het droogste weerstation. Ook augustus was een droge maand, waardoor de neerslagtekorten flink zijn opgelopen. Het neerslagtekort wordt berekend uit de hoeveelheid neerslag sinds april minus de verdamping. In de westelijke kustprovincies is het neerslagtekort opgelopen tot ongeveer 300 mm, dat is ruim boven de norm.

De temperatuur was vrijwel dagelijks aan de hoge kant. Het gemiddelde lag in de Bilt rond 15,0 graden tegen 14,2 graden normaal. Vooral vanaf de 6e was het vaak fraai nazomerweer. Het Limburgse Ell registreerde met 30,3 graden zowaar nog een tropische dag. In het zuidoosten kwam de temperatuur op drie dagen boven de zomerse grens van 25 graden. De landelijk laagste temperatuur was 1,7 graden op 27 september in Hupsel in Gelderland.

Landelijk gemiddeld scheen de zon ongeveer 160 uur tegen 136 uur normaal. Vlissingen was met zo’n 185 zonuren niet alleen het droogste maar ook het zonnigste meetpunt van het KNMI. Het noordoosten was met circa 145 zonuren het minst zonnige deel van het land.
(knmi)

Meer Blog