Home > Piets blog > “Smeltend ijs kost kuststeden 28.000 miljard dollar”
Volg Piet

Piets blog

“Smeltend ijs kost kuststeden 28.000 miljard dollar”

Te verwachten overstromingen in meer dan 100 grote kuststeden, veroorzaakt door het smeltende ijs, kunnen tegen het jaar 2050 het kostenplaatje doen oplopen tot 28.000 miljard dollar (18.840 miljard euro). Dat blijkt uit een studie van WWF.

Twee graden
“Als de temperatuur tegen 2050 toegenomen is met een halve tot twee graden, is het mogelijk dat de zeespiegel met een halve meter stijgt en zo grote financiële schade veroorzaakt”, zegt Ulrike Saul van het Wereldnatuurfonds. In zo’n scenario zou de schade in de 136 belangrijkste havensteden ter wereld oplopen tot 28.000 miljard dollar, aldus de studie.

Orkanen
De noordoostkust van de VS is een van de regio’s die buitenproportioneel geraakt zou worden door de stijging van de zeespiegel. In New York zou die stijging nog grotere gevolgen kunnen hebben door een toename van het aantal en de sterkte van de stormen en orkanen. WWF vraagt dat de industrielanden hun CO2-uitstoot met veertig procent afbouwen tegen 2020 om die rampspoed te vermijden. Een ambitieus en bindend akkoord op de klimaattop in Kopenhagen van de VN in december is volgens de organisatie dan ook een must. (afp/gb/hln)

Meer Blog