Home > Piets blog > Sneeuwzone trekt land binnen
Volg Piet

Piets blog

Sneeuwzone trekt land binnen

Een klein lagedrukgebiedje ligt ten noordwesten van de Wadden Eilanden. Daar ligt het vrijwel stil. Tegen dit lagedrukgebied aan is een frontensysteem geplakt dat de hele middag voor de Waddenkust lag. Inmiddels is het lagedrukgebiedje geleidelijk aan in zuidelijke richting aan het koersen.

Het neemt de neerslagzone op sleeptouw en operatie ‘Sneeuw’ begint nu eindelijk opgang te komen. De neerslagzone is het noorden van het land binnen getrokken en daar zal de komende uren al matige sneeuw voorkomen bij temperaturen iets onder het vriespunt.

Geleidelijk aan trekt deze zone naar het zuidoosten en neemt in activiteit toe. Bovendien is de treksnelheid gering zodat het een flink aantal uren gaat sneeuwen.

Boven het zuiden van het land draait het systeem. Het noorden dat vannacht te maken krijgt met enkele droge perioden krijgt dan opnieuw te maken met sneeuw.

En zo sleept dit systeem over het land en zal morgen geleidelijk aan naar het zuiden wegtrekken. Het is wellicht pas avond eer ook het zuiden droog weer heeft en dus kunnen we ons opmaken voor een sneeuwrijk etmaal. Alleen in de kustgebieden valt regen of natte sneeuw. Tot veel vorst komt het niet. Misschien in het oosten en zuidoosten nog nipt matige vorst, verder veelal lichte vorst: -2 tot -5 graden.

Meer Blog