Home > Piets blog > Sommige gletsjers blijven groeien ondanks opwarming
Volg Piet

Piets blog

Sommige gletsjers blijven groeien ondanks opwarming

Active Image
Hoewel gletsjers over de hele wereld ontzettend snel krimpen, blijven enkele gletsjers in de Himalaya ondanks de opwarming van de planeet toch groeien. De meeste gletsjers smelten door de hogere temperaturen. Vooral in koude gebieden zoals de Himalaya zijn de gevolgen al goed zichtbaar. Zonder de gletsjers dreigen mensen in het zuidoosten van Azië hun watervoorraad te verliezen.

 

K2
Rond de beroemde bergtoppen K2 en Nanga Parbat worden de gletsjers volgens recente studies nog steeds groter. Op basis van satellietbeelden uit 1960 konden wetenschappers besluiten dat 87 gletsjers nog steeds neerwaarts bewegen en zelfs in massa toenemen.


Verse sneeuw
Volgens wetenschappers van de universiteit van Nebraska-Omaha voert de wind meer neerslag uit de opwarmende Atlantische Oceaan en Middellandse Zee naar het gebied rond de Kaspische Zee. De neerslag die daar in de lucht overblijft, zal stijgen en als sneeuw neervallen. Daardoor worden sommige gletsjers ondanks de warmere temperaturen toch nog gevoed met verse sneeuw. (gb/hln)

Meer Blog