Home > Piets blog > Spanje had een zeer warme zomer
Volg Piet

Piets blog

Spanje had een zeer warme zomer

De hele zomerperiode van juni tot en met augustus 2009  was te karakteriseren als extreem warm voor het hele land, d.w.z. met waarden boven ieder jaar van de referentieperiode 1971 – 2000, en ze werd alleen overtroffen door de waarden van een enkel jaar in dit decennium. T.o.v. het langjarig gemiddelde  van de zomers van 1960 tot 1990, lag het schiereiland Spanje als geheel – alsmede de Balearen – op 1.88 graden hoger, daarmee 2005 vrijwel evenarend en alleen 2003 lag met 2.67 graden nog duidelijk hoger dan normaal.

De Canarische Eilanden hadden een afwijking van 1.66 graden t.o.v. het langjarig zomergemiddelde
en dat werd slechts overtroffen door 2,25 º C in 2004.
Bij de Atlantische Kust – werd in Cantabrië 1,68 º C anomalie geregistreerd en dat betekent de
vierde warmste zomerseizoen in de afgelopen 50 jaar, terwijl het in het Middellandse-Zeegebied kwam tot 2,15 º C, wat ook slechts overtroffen werd door 2003 met een anomalie van 3,14 º C
In de Balearen is de afwijking (anomalie) in de buurt van 1,1 º C. Er waren ook sterke verschillen tussen de zuidelijke Atlantische bassin, met afwijkingen van meer dan 2 º C, en het noorden, waar ze minder dan 1,3 º C afweek.

De extreme aard van de zomer begon reeds in juni voor grote gebieden, en met name in de oostelijke helft van het schiereiland, werd het erg warme karakter voortgezet met een grote continuïteit in de daarop volgende twee zomermaanden, en in de tweede helft van augustus werd de zomer extremer warm van  karakter op het schiereiland en op de Balearen. Voor de Canarische Eilanden is de extreem warme aard van de zomer toe te schrijven aan vooral juli, toen zowel maximum en minimum temperatuur uitzonderlijke nieuwe hoogtepunten bereikten.

Het grootste deel van het Iberisch Schiereiland was droog tot erg droog, alleen in het uiterste noordwesten was er een normale tot bovennormale hoeveelheid regen.

De eilanden waren droger dan normaal, uitgezonderd de meest westelijke Canarische Eilanden.

Meer Blog