Home > Piets blog > Sporen palmbomen ontdekt op Noordpool
Volg Piet

Piets blog

Sporen palmbomen ontdekt op Noordpool

Wetenschappers hebben stuifmeelkorrels van palmen ontdekt op de Noordpool. De subtropische en tropische bomen groeiden langs de Noordelijke IJszee zo’n 53 miljoen jaar geleden.

Het onderzoek is uitgevoerd door Universiteit Utrecht, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek, TNO en de Universiteit van Bremen. De onderzoekers vonden de stuifmeelkorrels in boorkernen uit de Noordelijke IJszee of Arctische Oceaan. De resultaten staan deze week in het toonaangevende tijdschrift Nature Geo­science.

53 miljoen jaar geleden kwam de wintertemperatuur op de Noordpool niet onder de 8 graden Celsius uit. Onder koudere omstandigheden kunnen palmen niet overleven. De onderzoekers noemen hun vondst opmerkelijk omdat het op de Noordpool 53 miljoen jaar geleden net als nu zes maanden per jaar donker was. Hoe het zonder zonlicht zo warm bleef, is een raadsel.

Zestig tot vijftig miljoen jaar geleden heersten er warme condities op aarde. Bovendien waren er perioden van snelle CO2-stijging en opwarming, vergelijkbaar met de huidige opwarming. De nieuwe studie toont dat de zeewatertemperatuur op de Noordpool tijdens zo’n periode steeg van 23 naar 27 graden. ”Toen konden voor het eerst palmbomen groeien rond de Noordelijke IJszee,” aldus de onderzoekers

parool

Meer Blog