Home > Piets blog > ‘Stijging zeeniveau verdubbelt als Antarctica zou smelten’
Volg Piet

Piets blog

‘Stijging zeeniveau verdubbelt als Antarctica zou smelten’

Smeltend Zuidpoolijs kan tegen het einde van de eeuw tot een stijging van de zeespiegel met 1,4 meter leiden. Bovendien dreigt de temperatuur in deze periode met drie graden Celsius te stijgen.

Een verrassende vaststelling is dat het gat in de ozonlaag het grootste deel van Antarctica de afgelopen dertig jaar voor een opwarming heeft beschermd. Maar het gebied zal in de toekomst de complete gevolgen van de klimaatswijziging ondervinden, waarschuwen wetenschappers kort voor de wereldklimaattop in Kopenhagen.

Oceaan
De opwarming met drie graden zal de grootste ijsvlakte weliswaar niet uit elkaar doen vallen. De stijgende temperaturen van de oceaan vormen een veel groter gevaar voor Antarctica. Het warme water vernietigt ijsbergen, die in zee drijven en tot nog toe als barrière de afsmelting vertraagden, aldus de wetenschappers. Afgezien van de gevolgen voor de wereldwijde zeespiegel beïnvloedt de opwarming van Antarctica ook het ecosysteem in het gebied. Het aantal pinguïns daalt, schelpdieren worden bedreigd.

Ozongat
Momenteel krimpt in het westelijke deel van de Zuidpool de ijsvlakte sterk, terwijl ze op andere plaatsen van het continent dan weer groeit. Reden voor de daar heersende koudere temperaturen zijn in elk geval een afkoelend effect van het ozongat, dat in de toekomst langzaam zal afnemen.

Het Scientific Committee on Antarctic Research (SCAR) heeft voor het rapport de nieuwste bevindingen van meer dan 100 topwetenschappers uit 13 landen samengevat. (dpa/afp/gb/dm)

Meer Blog