Home > Piets blog > Stockholm en Hamburg zijn de groene Europese hoofdsteden
Volg Piet

Piets blog

Stockholm en Hamburg zijn de groene Europese hoofdsteden

Stockholm en Hamburg zijn vandaag in Brussel uitgeroepen als eerste winnaars van de nieuwe Europese Groene Hoofdstad-prijs. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. De Zweedse hoofdstad zal de titel dragen in 2010, gevolgd door de Duitse havenstad in 2011.


Met de onderscheidingen wil de Commissie de Europese steden aansporen om de kwaliteit van het stadsleven te verbeteren door in de stedenplanning systematisch rekening te houden met het milieu.
Stockholm, een snel groeiende stad van 800.000 inwoners, heeft zichzelf de ambitieuze doelstelling gesteld om tegen 2050 vrij te zijn van fossiele brandstoffen. Sinds 1990 heeft de stad de CO2-uitstoot reeds met 25 procent verminderd. Zo’n 95 procent van de bevolking woont op minder dan 300 meter van een groen gebied. De Commissie heeft ook woorden van lof voor het afvalverwerkingsysteem van de Zweedse hoofdstad.

 

Hamburg: CO2-uitstoot met 40 procent terugdringen
Ook Hamburg, dat 1,8 miljoen inwoners telt, heeft bijzonder ambitieuze klimaatbeschermingsdoelstellingen ingevoerd zoals het terugbrengen van de CO2-uitstoot met 40 procent tegen 2020 en met 80 procent tegen 2050. Daarenboven heeft bijna elke inwoner van de stad op 300 meter toegang tot het openbaar vervoer. Er is ook een systematische structuur van groene ruimten die voor de inwoners gemakkelijk te bereiken zijn.


Ongeveer 35 steden hebben zich ingeschreven voor de prijzen van 2010 en 2011. Acht finalisten werden geselecteerd: Amsterdam, Bristol, Kopenhagen, Freiburg im Breisgau, Hamburg, Münster, Oslo en Stockholm. (belga/mvdb/hln)

Meer Blog