Home > Piets blog > Supertyfoon Parma nadert Filipijnen
Volg Piet

Piets blog

Supertyfoon Parma nadert Filipijnen

Nadat vorig weekend tyfoon Ketsana een ramp veroorzaakte op de Filipijnen, zal een nieuwe nog krachtiger tyfoon, Parma, komend weekend het noordoosten van het eiland Luzon bereiken. Parma is inmiddels uitgegroeid tot een ‘supertyfoon’, vergelijkbaar met een orkaan van de vierde categorie. De storm kent windsnelheden van 240 km/u en gaat vergezeld van golven tot 10 meter hoogte. Verdere intensivering lijkt mogelijk.

Tyfoon Parma zal op de Filipijnen opnieuw voor zeer grote wateroverlast gaan zorgen, nu vooral op het noordelijk deel van Luzon. Er zijn aanwijzingen dat de tyfoon na het weekend een paar dagen vlak ten noorden van de Filipijnen kan blijven ‘hangen’ zodat zware neerslag dagenlang kan aanhouden.

Door de eerdere overstromingen als gevolg van tyfoon Ketsana vonden op de Filipijnen 246 mensen de dood, vooral in/rond Manilla, en de dagen erna nog eens 74 in Vietnam en 9 in Cambodja.

Veel verder naar het oosten op de Stille Oceaan is nog een krachtige tyfoon ontstaan, Melor. Deze nadert nu Guam en de noordelijke Marianen eilanden, zal dan naar verwachting richting Japan trekken en daar midden volgende week kunnen aankomen.

Meer Blog