Home > Piets blog > Sydney kleurt rood na zandstorm
Volg Piet

Piets blog

Sydney kleurt rood na zandstorm

Het was even schrikken voor de inwoners van Sydney die woensdag wakker werden. Bij het opstaan bleek dat de hele stad gehuld was in een rode nevel. Het stof is afkomstig uit de binnenlanden van Australië en zorgt voor veel problemen in de stad.

Vooral de verkeerschaos is groot. Vluchten van en naar Sydney zijn geannuleerd en omgeleid, een belangrijke verkeerstunnel is gesloten en ook veerboten varen niet uit. De politie waarschuwt automobilisten voor extreem slecht zicht op de weg.

Mensen met ademhalingsproblemen en hart- en longaandoeningen wordt geadviseerd om binnen te blijven, zo melden lokale media. De ambulancedienst krijgt veel telefoontjes van astmapatiënten die last hebben van het stof. Een aantal van hen is naar het ziekenhuis vervoerd.

Mondkapjes
Mensen die wel naar buiten gingen droegen veelal mondkapjes of hielden sjaals voor het gezicht. De meeste scholen zijn gewoon open, maar autoriteiten hebben laten weten dat ze het begrijpen als ouders hun kroost liever binnenhouden.

Harde wind
Het zand verstuift vanwege de harde storm vanuit de woestijn naar de regio New South Wales. Niet alleen Sydney, ook andere gebieden hebben last van stof en geselende windvlagen.

“Een gebeurtenis zoals deze is extreem zeldzaam”, zegt weerexpert Barry Hanstrum in de krant The Australian. “Het is een van de ergste, zoniet de ergste.”

Ook andere delen van Zuidoost-Australië kampen met extreem weer. Sommige gebieden hadden deze week te maken met een hittegolf en op andere plekken hagelde het zeer hevig.

Waarschuwingen
Wanneer de zandstorm ophoudt is nog niet duidelijk. Het Australische weerinstituut heeft gewaarschuwd voor harde stormen die veel schade aan kunnen richten.

Meer Blog