Home > Piets blog > Tussenbalans winter: veel te koud
Volg Piet

Piets blog

Tussenbalans winter: veel te koud

De winter in ons land verloopt tot nu toe behoorlijk te koud met 1.1 graad als gemiddelde temperatuur. 3.3 graden is de norm in de Bilt. In december kwam de gemiddelde temperatuur uit op 2.4 graden (de Bilt) tegen 4,0 graden als norm.


Deze trend werd in de huidige maand januari verder doorgezet en aanvankelijk zelfs versterkt.
De gemiddelde temperatuur in de Bilt lag op de 18e op -0.1 graden. Vijf dagen daarvoor lag de gemiddelde temperatuur nog op -2.6 graden. De trend van de laatste dagen is dus een opwaartse en gezien de weerkaarten voor de komende tijd zal deze opgaande lijn het nog wel een poosje volhouden.

 

Er zijn wel verschillen. Leeuwarden heeft een gemiddelde temperatuur deze maand van 0.8 graden, bijna een graad hoger dan De Bilt.


De winter verloopt zoals gezegd ook (veel) kouder dan normaal. Nu we ruim halverwege de (meteorologische) winter zijn en de balans opmaken komen we in de Bilt uit op 1.15 graden. Normaal, over de hele winter, is een gemiddelde temperatuur van 3.3 graden.


Daarmee zou de winter op een 18e plaats komen in de koudste winters van de laatste honderd jaar. Maar de winter is natuurlijk nog niet voorbij. Er kan nog van alles gebeuren.
Op de eerste plek van koudste winters van de afgelopen eeuw staat nog altijd de legendarische winter van 1963 met een gemiddelde temperatuur van -3.1 graden.
De beruchte winter van 1947 staat met -2.3 op een tweede plaats in dit klassement.

In Leeuwarden heeft de winter tot en met de 18e een gemiddelde temperatuur van 1.6 graden. Daar is 2.8 graden de norm. Ook te koud dus.
Ell, het station dat bekendheid verwierf door zijn extreem lage temperaturen eerder deze maand, heeft een gemiddelde temperatuur in januari van -2.3 graden. Het is nog maar de vraag of die waarde klopt. Het KNMI laat weten dat er ‘iets met het station aan de hand is, gezien de enorme pieken in korte tijd zowel bij luchtvochtigheid als temperatuur.’ Onduidelijk is of de extreem lage temperaturen van dat station begin deze maand dus wel klopten.

Meer Blog