Home > Piets blog > Unieke weerkaarten Europa
Volg Piet

Piets blog

Unieke weerkaarten Europa

De Europese weerkaarten van maandag kunnen we best historisch noemen. Want er lag als het ware een tropische storm boven Europa. De storm vormde zich langs de westkust en beweegt vanaf Spanje naar het Verenigd Koninkrijk. Vrezen voor een orkaan in Europa hoeven we echter niet te doen. Deze storm wordt weldra geabsorbeerd in een lagedrukgebied en zal geen ravage aanrichten zoals Atlantische orkanen dat aan de Amerikaanse kust regelmatig doen.

Vince
De storm kreeg de naam Grace en treedt zo in de voetsporen van Vince, een andere tropische storm die in 2005 als eerste aan land ging in Spanje. Grace zal niet in de geschiedenisboeken verdwijnen, want de storm is op weg naar koelere wateren en zal in kracht afnemen. Orkanen en tropische stormen ontstaan normaal enkel boven oceaanwater van minstens 26 graden. Dat maakt van Grace dus best een uniek fenomeen.

Geen orkaan
Vince blijft de tropische storm die tot nu toe het verst tot het oosten wist door te dringen. Grace komt net niet ver genoeg om dat record te breken. De storm trekt naar het Verenigd Koninkrijk en zal oplossen in een ander lagedrukgebied. Sommige weermodellen blijven Grace op de voet volgen, maar zowel in Groot-Brittannië als in Rusland verwachten ze niet dat haar restanten winden met orkaankracht zullen ontwikkelen.

Wat is een tropische storm?
Een tropische storm is het laatste trapje voor de storm de naam ‘orkaan’ zou krijgen. De wind kan dan snelheden tot 118 km/uur halen. Krachtigere stormen zijn orkanen die in verschillende categorieën worden verdeeld. In categorie 5 zitten de zwaarste orkanen, die meer dan 250 km/uur kunnen bereiken. (gb)

Meer Blog