Home > Piets blog > Vesuvius nog steeds bedreiging voor inwoners Napels
Volg Piet

Piets blog

Vesuvius nog steeds bedreiging voor inwoners Napels

Active Image  
De vulkaan Vesuvius, die sinds 1944 geen uitbarsting meer heeft gekend, betekent nog steeds een gevaar voor honderdduizenden inwoners in de regio rond Napels, in het zuiden van Italië. Dat heeft een Italiaanse geoloog vandaag verklaard. Francesco Russo waarschuwt dat de huidige beschermingsmaatregelen "onvoldoende" zijn.

 

"De Vesuvius is een erg gevaarlijke vulkaan. Volgens onze statistieken bestaat er 27 procent kans op een uitbarsting die eens in de honderd jaar voorkomt", benadrukt Russo, voorzitter van de orde van geologen in de regio rond Napels, tijdens een persconferentie in Rome.


600.000 mensen bedreigd
"Ongeveer 600.000 mensen leven in de ‘rode zone’, wat wil zeggen dat ze direct bedreigd worden door zo’n explosie. Anders gezegd, we zijn niet zeker dat we er zouden in slagen om die mensen te evacueren", waarschuwt de geoloog. "Het hangt ervan hoeveel tijd we hebben om de eruptie vast te stellen. Indien we geen week hebben, wordt het moeilijk".


Bij de laatste grote eruptie van de Vesuvius in 1631 kwamen 4.000 mensen om het leven. Bovendien bedreigt een gelijkaardige explosie als die in 79 na Christus Pompei verwoestte vandaag 2 tot 5 miljoen mensen. De kans dat dit gebeurt, is wel niet erg groot: 1 procent. (afp/sps/hln)

Meer Blog