Home > Piets blog > Volgende week terugkeer zomer?
Volg Piet

Piets blog

Volgende week terugkeer zomer?

Deze week hebben we te maken met een vrij forse dip in de zomer. Een depressie, gevuld met behoorlijk koude lucht trekt naar Noorwegen en Zweden en zorgt voor de aanvoer van onstabiele lucht waarin tal van buien tot ontwikkeling komen. Deze buien pakken soms fors uit met onweer en in korte tijd veel water. Zo viel er vandaag in Grijpskerk (Groningen) en in Den Haag tijdens een bui ruim twintig millimeter regen. Er ontstond weer overlast.

Het wisselvallige weer – de dip-  houdt voorlopig aan. Morgen en ook donderdag komt het tot tal van buien, soms met onweer en windstoten. Vrijdag wordt een kletsnatte dag! Zaterdag krijgt een klein ruggetje van hogedruk meer greep op ons weer en blijft neerslag beperkt tot een enkel buitje. Het kan dan alweer 20 tot 22 graden worden. De nieuwste ontwikkelingen berekenen een wat sterkere rug dan eerder het geval was en ook zondag zou deze nog een behoorlijke vinger in de pap houden. Het kwik gaat nog iets verder omhoog en met flink wat zon zou het dan volgens de jongste berekeningen opnieuw een heel aardige dag kunnen worden. Het noorden en westen zijn gevoelig voor een bui.

Er komen steeds meer signalen dat de dip van deze week een tijdelijke is en dat het weer volgende week gaat herstellen. Ik denk niet dat we direct op een heel stabiel weertype overschakelen, maar het kwik zou vanaf maandag of dinsdag nog wel eens wat verder de lucht in kunnen gaan en halverwege volgende week moet dat weer kunnen leiden tot zomerse warmte met temperaturen rond de 25 graden. In het zuiden zijn dan nog wel wat hogere temperaturen mogelijk. Zoals ik al zei, het weertype wordt eerder warm dan volledig stabiel, zodat de kans op een fikse regen- of onweersbui met het binnenstromen van de warmte weer toeneemt.

Meer Blog