Home > Piets blog > Voor Elfstedentocht was het niet koud genoeg
Volg Piet

Piets blog

Voor Elfstedentocht was het niet koud genoeg

Active Image
Aan alles komt een einde. Zo ook aan deze vorstperiode die landelijk net niet voldeed aan het criterium van koudegolf. In het oosten en zuidoosten van het land werd het criterium wel gehaald, ruimschoots zelfs.

En hoewel er volop werd gespeculeerd, was het voor een mogelijke Elfstedentocht in Friesland niet koud genoeg. Op het K.N.M.I. station Leeuwarden werd over de gehele winterperiode slechts op 3 dagen strenge vorst gemeten.

Zelden was de tweedeling in ons land zo scherp en langdurig. Opvallend was, dat het in deze vorstperiode in Leeuwarden maar 4 dagen ook overdag bleef vriezen met slechts lichte vorst. Wel kwam het in Leeuwarden voor de jaarwisseling in 2 nachten tot strenge vorst, daarna werd het echter zachter. Toen begon het pas flink te vriezen in het zuiden van het land. Vorige week dooide het in Friesland 4 graden, terwijl het in Limburg nog 3 tot 4 graden vroor!

Voor een Elfstedentocht hebben we minimaal twee weken veel vorst nodig waarvan minimaal een week met strenge vorst en een week met minimaal matige vorst. Ook moet het dan overdag meest licht tot matig vriezen. Een enkele dag met graadje dooi in de middag is geen ramp.

Meer Blog