Home > Piets blog > Weer actueel en lange termijn
Volg Piet

Piets blog

Weer actueel en lange termijn

Vandaag heeft het noorden van het land opnieuw pech. Daar trekken hardnekkige laaghangende wolken over die maar moeizaam zullen oplossen. Elders in het land zullen ze niet weten waar we het hier over hebben. Daar is het onbewolkt en prachtig najaarsweer.
Deze verschillen zullen vandaag blijven. In sommige gebieden in het noorden van het land, maar ook in het noordwesten zal de zon niet weten door te breken.

Ook morgen loopt het noorden weer een zeker risico op de aanwezigheid van hardnekkige bewolking. In het zonnetje lopen de temperaturen op naar lokaal iets boven de 20 graden, een paar graden boven de norm. In gebieden met hardnekkige bewolking wordt het niet veel warmer dan 16 of 17 graden.

Het rustige weer waar we mee te maken hebben danken we aan een hogedrukgebied dat vanaf de Oceaan tot over ons land ligt. Een aparte kern trekt het komend etmaal via ons land naar Duitsland. Na het weekend trekt het weg. Belangrijk voor ons weer volgende week is dan wat het hogedrukgebied op de Oceaan gaat doen. Daar zijn de diverse computermodellen het allemaal nog niet helemaal over eens.

Volgens het Duitse Offenbach komt het hoog richting ons land en houdt het vrij rustige weer aan met regelmatig zon en alleen op dinsdag kans op een buitje. Later volgende week neemt het hogedrukgebied wel in kracht af, maar een depressie doorbraak zien de Duitsers volgende week niet zitten.
Het ECMWF heeft aan andere visie. Volgens het model van de Europese lidstaten komt het hoog onze kant niet op maar blijft het westelijk van de Britse Eilanden liggen. Na het weekend weet koudere lucht ons te bereiken. Net als de Duitsers berekent ook dit model wat regen op dinsdag maar ook de dagen er na is het dan licht wisselvallig en vrij koel. Wordt het in de visie van Offenbach gemakkelijk nog een graad of 18, het ECMWF komt met een aantrekkende noordwest circulatie niet veel verder dan een graad of 15. Later in de week en in het weekend krijgt een depressie vanaf IJsland een vrije doortocht naar Scandinavië waardoor de herfst dan echt arriveert in ons land.

Het Amerikaanse model GFS laat hogedruk nog tot en met volgende week donderdag een stevige vinger in de pap houden. De neerslag die Offenbach en ECMWF voor dinsdag berekenen, zien zij niet zo zitten. Hooguit een enkel spatje regen. Tot en met woensdag is het vrij rustig, met af en toe zon en slechts een kleine kans op een buitje. Wel is de aangevoerde lucht vochtig en is het maar de vraag of de zon in deze oplossing een grote rol speelt. De temperatuur blijft op peil met 17 tot 19 graden. Vanaf donderdag wordt de ban van hogedruk gebroken en weet een depressie boven Scandinavië het roer in handen te krijgen. Volgens de Amerikanen schakelen we richting het weekend over op een onvervalst herfstachtig weertype met een stevige wind en een buiig weertype. Daarbij komen de maximum temperaturen zelfs onder de 15 graden te liggen.

Conclusie: De eerste weekhelft nog vrij rustig met vooral op dinsdag kans op een buitje. Verder nu en dan zon en temperaturen tussen 17 en 19 graden. De tweede weekhelft toenemende kans op een geleidelijke overgang naar een kouder weertype met kans op buien.

Meer Blog