Home > Piets blog > Weerpraatje: herfstvakantie ziet er prima uit
Volg Piet

Piets blog

Weerpraatje: herfstvakantie ziet er prima uit

Vandaag is het een beetje herfst en onstuimig. Dat heeft te maken met een storing die vanaf het noordelijk deel van de Noordzee naar Denemarken trekt en zich voegt bij een depressie boven het zuidelijk deel van Scandinavië.

Als tegenhanger fungeert een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden. Daartussen staat vandaag een vrij krachtig tot soms krachtige noord tot noordwestenwind, bij zee neemt deze toe tot hard of stormachtig.

De regen die vanochtend nog valt trekt vrij snel naar Duitsland weg.
Morgen koerst het hogedrukgebied naar de Golf van Biskaje en wordt het allemaal wat rustiger.

Door deze ontwikkeling blijft het morgen dan ook droog en is er regelmatig ruimte voor de zon. In de nacht is er kans op vorst aan de grond doordat het flink opklaart en de wind afneemt.

Zondag bepaalt dit hogedrukgebied nog altijd het weer bij ons en blijft liggen boven de Golf van Biskaje. Ook dan is het op de meeste plaatsen droog en schijnt de zon af en toe bij vrij rustig weer.

Kijken we nog even naar de drukverdeling voor in de herfstvakantie.
Dan zien we op maandag dat het hoog vanaf de Golf van Biskaje verbinding maakt met een ander hogedrukgebied dat boven Rusland ligt. De wind draait naar zuiden en vanaf dinsdag naar het zuiden tot zuidoosten. Op de Oceaan, net ten westen van de Britse Eilanden zien we dan een depressie die door de ligging van het hoog gedwongen wordt daar te blijven liggen.

Volgens het Duitse Offenbach blijft deze drukverdeling een groot deel van de volgende week intact.  Dat betekent dat het dan droog zal zijn met behoorlijke perioden met zon. Het kwik gaat nog wat verder omhoog richting 12 tot 14 graden.

Volgens het Europese ECMWF en het Amerikaanse GFS zet het Russische hoog later volgende week geleidelijk aan koers richting Scandinavië. Daardoor zoekt de wind later volgende week de oost tot zuidoost hoek op.
In deze visie loopt de temperatuur ook iets op naar 13 tot 16 graden.
Omdat storingen vanaf een diepe depressie op de Oceaan fronten op ons af sturen, zal de kans op neerslag de tweede weekhelft wel iets toenemen, vooral voor het zuiden en westen van het land.
Al met al is de kans op een droge en vrij zonnige start van de herfstvakantie waarschijnlijk en neemt de kans op een bui de tweede weekhelft iets toe. Een overgang naar een echt uitgesproken wisselvallig weertype lijkt evenwel niet aan de orde en is het zacht met temperaturen tussen de 12- en 15 graden.

Meer Blog