Home > Piets blog > Weerpraatje: volgende week verbetering?
Volg Piet

Piets blog

Weerpraatje: volgende week verbetering?

Offenbach
In het weekend zien we dat de diverse modellen met verschillende oplossingen komen. De Duitsers berekenen op zaterdag nog vrij veel invloed van een hogedrukgebied dat dan boven Polen ligt. Een rug op de Oceaan houdt actieve storingen op afstand. In het zuiden en midden kans op een bui, het noorden houdt het wellicht droog.
Zondag trekt het hoog boven Polen weg en ontstaat er een straffe noordwestelijke stroming. Dit dankzij een depressie boven het zuiden van Scandinavië en een hogedrukgebied vanaf IJsland tot over de Britse Eilanden. Het geeft wel een aantal buien.
Na het weekend berekent Offenbach dat het hogedrukgebied geleidelijk aan afzakt richting de Britse Eilanden en halverwege de week komt het zelfs deels over ons land heen te liggen. In deze visie wordt het dan geleidelijk aan droog en ook kouder met in de nacht en ochtend toenemende kans op mist bij een vrij rustig weertype.

ECMWF
Het Europese ECMWF steunt deze visie in grote lijnen, maar berekent op zaterdag wat minder hogedruk invloed en laat een depressie op de Noordzee toch wel wat buien produceren. Ook zondag houden we het in deze oplossing niet droog en steekt er een koude noordenwind op. Na het weekend wordt het geleidelijk aan rustiger doordat het hogedrukgebied in de buurt van ons land komt te liggen. De maximum temperaturen variëren dan tussen de 12- en 15 graden. Later in de week koerst het hoog naar de Britse Eilanden. De kans op zonneschijn neemt dan verder af. Veel neerslag valt er niet in deze visie.

Amerikanen
De Amerikanen tenslotte laten het lagedrukgebied op zaterdag vanaf Schotland naar Denemarken trekken. Zowel op zaterdag als zondag heeft dat buien en buitjes tot gevolg. Op zondag stroomt er dan koelere lucht het land binnen en wordt het maar 12 graden. Na het weekend komt het maandag nog tot een bui, maar is het vanaf dinsdag droog en blijft het hoog de rest van de week in de buurt van ons land. Droog weer met regelmatig zon en in de nacht kans op mist en nevel is dan het gevolg.
Het wordt geleidelijk aan weer wat warmer met 15 tot 18 graden op woensdag en donderdag. De Amerikanen gaan dus duidelijk voor nazomer volgende week.

Meer Blog