Home > Piets blog > Wereldweer: oktober gemiddeld warmer dan normaal
Volg Piet

Piets blog

Wereldweer: oktober gemiddeld warmer dan normaal

Wereldwijd warme oktober – in Noord-Europa en Noord-Amerika kouder.
Het wereldweer in oktober was warmer dan normaal op de meeste plaatsen. Zowel Argentinië en Saoedi-Arabië kwamen tot +47 graden. In Europa waren er enkele drastische veranderingen in het weer, maar het grootste drama in oktober was die van de tropische cyclonen in Oost-Azië. In Taiwan viel over een meter regen in een dag.

Kouder dan normaal in de noordelijke delen van Europa, warmer in het zuiden.
Er waren ook abrupte veranderingen in het weer. Op de 7e een nieuw Duits warmterecord voor oktober met 30,9 ° in Mühlheim. Een week later trok een sneeuwstorm door Midden-Europa. Met name in Oostenrijk is op sommige plaatsen meer sneeuw gevallen dan in elke andere oktobermaand in de laatste 25 jaar. Op 1 en 2 oktober waren er overstromingen in Sicilië en modderstromen eisten meer dan 20 levens daar. In Palermo viel vervolgens meer dan 200 mm in 24 uur.

Verschillende tropische cyclonen in Azië
In Azië was oktober zeer warm en het duurde tot afgelopen week voor de afkoeling serieus begon in Siberië. Oost-Azië werd getroffen door een aantal tropische cyclonen, waarvan er vier orkaankracht bereikten. De meeste schade gaf tyfoon Parma, die eiste meer dan 300 levens in de Filipijnen. Aan de noordkant van Parma viel meer dan 1.000 mm in Taiwan op 5 oktober.

Koud en stormen in Noord-Amerika
In het zuiden van Canada en de meeste gebieden van de Verenigde Staten was oktober te koud met een temperatuur van 2-5 graden ondr normaal over grote gebieden. Al op de 12e augustus daalde de temperatuur tot -25 ° in de Montana. Californië werd beïnvloed door de eerste winterstorm van dit seizoen op 13 en 14 oktober, met een lokale neerslagsom van ongeveer 300 mm.

Op de Atlantische Oceaan bleef het rustig in het cycloonseizoen. Aan de westkust van Mexico landden verscheidene ernstige tropische cyclonen. In het centrum van de cycloon Rick heerste een luchtdruk van 906 hPa, wat betekende dat het de meest intense tropische cycloon in de oostelijke Stille Oceaan was sinds 1997.

10 graden warmer dan normaal in het Russische noordpoolgebied
In het noordpoolgebied, was het over het algemeen warmer dan normaal in oktober. Dit geldt met name voor het Russische deel van het noordpoolgebied, waar de temperatuur op verschillende plaatsen een overschot had van maximaal tien graden.

+47 Graden in Argentinië!
Eind oktober heerste er grote hitte in Argentinië, met temperaturen tot 47 °, die nauwelijks twee graden onder deden ten opzichte van het Zuid-Amerikaanse warmterecord.
(vwk)

Meer Blog