Home > Piets blog > Wetenschap ruziet over zon
Volg Piet

Piets blog

Wetenschap ruziet over zon

De ene groep wetenschappers zegt dat de zon in Nederland langer en feller schijnt dan tachtig jaar geleden. Terwijl de andere groep wetenschappers juist beweert dat de zon een hele inactieve periode doormaakt. Dat de zon langer en feller schijnt dan 80 jaar geleden zou blijken uit gegevens van het weerstation van de Wageningen Universiteit, aldus de instelling donderdag. Het is alleen nog een raadsel waarom de zon langer en feller schijnt.

De Wageningse meteorologen bezitten een bijna unieke verzameling meetgegevens. Het is één van de langste doorlopende reeksen meteorologische meetgegevens in de wereld.

 

De intensiteit van de zonnestraling neemt gemiddeld met twee procent toe per decennium, aldus de universiteit, die spreekt van „fantastisch nieuws voor zonaanbidders”. Liefhebbers kunnen nu jaarlijks 412 uur langer van de zon te genieten dan zonaanbidders in 1928.


Andere langlopende meetreeksen in Europa en Noord-Amerika tonen hetzelfde beeld. Toch is niet precies duidelijk waar die extra uren zon vandaan komen. Het heeft in ieder geval niets te maken met de activiteit van de zon zelf, aldus de wetenschappers.


Wel staat vast dat de zon vaker schijnt doordat er minder bewolking is. Maar waarom er minder wolken zijn, is eveneens niet helemaal duidelijk. Volgens de onderzoekers moet verder onderzoek uitwijzen of er een verband is met de klimaatverandering.


"In China, Afrika en India laat de zon zich juist minder vaak zien, veelal als gevolg van luchtverontreiniging. Dat leidt in die streken tot een temperatuursverlaging van een halve graad Celsius per tien jaar."


Uitkomsten haaks op elkaar

Toch lijkt de uitkomst van het onderzoek van de Wageningse Universiteit haaks te staan op Brits onderzoek waaruit blijkt dat de zon momenteel het zwakste licht in zo’n eeuw tijd zou geven. Er zijn weinig zonnevlekken en zonnevlammen, hetgeen onze meest nabije ster erg "rustig" maakt.


Onze zon kent normaliter een 11 jaar durende cyclus van activiteit. Op het hoogtepunt van die cyclus heeft de zon een chaotisch kokende atmosfeer die gekenmerkt wordt door zonnevlammen en gigantische uitstotingen van gas. Daarna volgt er weer een kalmere periode.


Vorig jaar werd verwacht dat de activiteit weer zou toenemen. Maar in de plaats daarvan werd de laagste zonnewindluchtdruk in 50 jaar tijd opgemeten, bovendien was er sprake van de laagste straling in 55 jaar en de geringste activiteit van zonnevlekken in 100 jaar.


Volgens de Britse professor Louise Hara is het onduidelijk waarom dit het geval is. Het is ook niet duidelijk wanneer de zon weer actiever zou worden. "Op dit moment zeggen sommige rapporten dat een normale periode van activiteit op til is. Andere zeggen juist dat we een langere periode van minder activiteit ingaan."


Opwarming aarde

Volgens professor Mike Lockwood gaat het om een trend die zich al enkele decennia aan het manifesteren is. Toch zegt hij dat het "dimmen" van de zon losstaat van de opwarming van de aarde. "De zwakkere zon kan de stijgende temperatuur door het verbranden van fossiele brandstoffen niet omkeren."


Lockwood gelooft dat er – buiten de cyclus van 11 jaar – een onderliggende cyclus is, die honderden jaren kan duren. Volgens hem werd in 1985 het toppunt van die cyclus bereikt.


Nooit gezien

Professor Richard Harrison spreekt van een interessante periode. "Als astronomen hebben we nog nooit zoiets gezien", zegt hij.

telegraaf

Meer Blog