Home > Piets blog > Wetenschappers herhalen CO2-waarschuwing
Volg Piet

Piets blog

Wetenschappers herhalen CO2-waarschuwing

Een groot aantal wetenschappers heeft opnieuw gewaarschuwd voor het mislukken van de klimaattop volgende maand in Kopenhagen.
Als dat gebeurt, en maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen op de lange baan worden geschoven, dan gaat de gemiddelde temperatuur op aarde met maximaal 6 graden Celsius stijgen.

Dat meldde de BBC dinsdag. De bevindingen staan in een nieuwe analyse van de Global Carbon Project, waarin klimaatdeskundigen van universiteiten over de hele wereld hun kennis hebben gebundeld.

Tussen 2000 en 2008 steeg de CO2-uitstoot in de wereld met 29 procent. De toename deed zich met name voor in ontwikkelingslanden. Vooral de economische groei in China veroorzaakte extra uitstoot van broeikasgassen.

De economische crisis leidde tot een tijdelijke dip, maar de deskundigen verwachten dat de uitstoot weer zal stijgen zodra het economisch herstel doorzet.

Forsere stijging
De temperatuur op aarde gaat sowieso met 2 graden Celsius stijgen. Een nog forsere stijging kan worden voorkomen als er in Kopenhagen bindende afspraken worden gemaakt over noodzakelijke klimaatmaatregelen.

Meer Blog